Nieuws

Blauwe kleurstof is een hit

RUG-onderzoeker Marc van der Maarel ontdekte bij toeval een nieuwe blauwe kleurstof. De patentaanvraag is net gepubliceerd, maar zal vermoedelijk niets opleveren. Voor het onderwijs blijkt zijn vondst wel een verrijking. Studenten gaan ermee aan de slag om allerlei blauwe, synthetische stoffen door natuurlijke te vervangen. De stof die gewonnen wordt uit algen, blijkt net wat minder stabiel dan verwacht en modificatie zou het natuurlijke karakter weer teniet doen. Helaas, wordt de vinding dus geen kaskraker. Blauwe kleurstof is interessant voor dranken en vindt steeds meer toepassing in de food & beverige. Zo was blauwe wijn dé terrasjeshit : blauwe wijn. ‘Doorgaans is die gekleurd met blauwe kleurstof uit druivenschillen’, weet Van der Maarel, hoogleraar Aquatische Biotechnologie en Bioproduct Technologie van het Engineering and Technology Institute Groningen. Maar in andere voedingsmiddelen zitten vaak synthetische kleurstoffen, die je op de verpakking terugvindt als E131, 132 en 133. Synthetische kleurstoffen hebben de laatste tijd een wat slechte naam. Supermarktketens als Albert Heijn en Jumbo hebben aangegeven een aantal van deze kleurstoffen in de ban te doen.

Unilever R&D naar Wageningen

 

Unilever opent in 2019 een innovatiecentrum in Wageningen en sluit de vestiging in Vlaardingen. Ook de productontwikkelingscentra in Heilbronn (Duitsland) en Poznan (Polen) worden hierin opgenomen. Met deze stap treedt Unilever toe tot Food Valley, zoals eerder ook FrieslandCampina. In een toelichting stelt Jan Zijderveld, president Unilever Europa, in Wageningen de samenwerking te willen zoeken met Wageningen Universiteit & Research, andere wetenschappelijke instituten en start-ups om baanbrekende voedingsinnovaties te ontwikkelen. In Vlaardingen zit op dit moment een van de grootste onderzoekscentra van Unilever met bijna achthonderd werknemers. Het concern verwacht alle werknemers te kunnen behouden. In Wageningen kunnen ruim driehonderd medewerkers aan de slag, tweehonderd worden er overgeplaatst naar Rotterdam, net zo’n aantal gaat naar het Verenigd Koninkrijk.

Efficiënt kaaspakhuis

In Veenendaal is gestart met de bouw van het modernste kaaspakhuis van Nederland bij Van Der Heiden Cheese Services. Er wordt een forse uitbreiding voorzien. Daarom is ook een zoektocht naar personeel gestart. Ondernemer Teunis van der Heiden – oprichter van Van Der Heiden Cheese Services – wil het modernste kaaspakhuis van Nederland in Veenendaal realiseren. Het pakhuis zelf wordt bijna 20 meter hoog en volledig geautomatiseerd door middel van automatische kranen. Deze kranen halen de te behandelen kazen automatisch uit het pakhuis. Het pakhuis biedt straks ruimte aan 5 miljoen kg kaas in de rijpingscellen en 1 miljoen kg kaas in de koelcel. De kaasbehandelingsruimte komt op de eerste verdieping boven de expeditie. Hier worden de kazen gekeerd en behandeld.

Meer informatie: http://www.vanderheidencheeseservices.nl/

Food Valley Expo ‘16

Het programma van Food Valley Expo, 13 oktober in Arnhem is bekend. 
Maurits Hendriks | Chef de Mission Olympic committee | NOC NSF verricht de openingshandeling. Daarna wordt de winnaar van de Food Valley Award aangekondigd. Scelta Mushrooms, SensorSpot & Q-Point dingen mee om de eerste prijs. Vervolgens kunnen bezoekers de beursvloer bezoeken en een van de vele lezingen bijwonen. In het kader van duurzame productie komen de groene eiwitten voor het voetlicht. Aan 'Green Proteins’ werken NIZO food research, NewForesight Consultancy, Enkco en Food for Impact mee. Voeding op maat zit ook in een lezingencyclus. Aan 'Personalized Nutrition’ werken Wageningen University Agrotechnology & Food Sciences Group, FrieslandCampina Innovation Centre en Newtricious mee. Food Quality & Safety wordt ingevuld door Top Institute Food and Nutrition, Micreos, Corbion. De dag sluit af met een netwerkborrel.

Nieuwe voorman Nizo

Ad Juriaanse, bestuursvoorzitter van Nizo sinds 1995, heeft he stokje overgedragen aan Villaume Kal (46). Hij is per augustus de nieuwe CEO van het ondezoeksinstituut. Kal heeft meer dan 20 jaar ervaring opgedaan in farmaceutisch en voedingsonderzoek en in contractonderzoek. Tot voor kort werkte hij drie jaar bij Darling Ingredients als CEO van Rousselot, wereldmarktleider in gelatine voor farmaceutische en voedseltoepassingen.