Nieuws

World Food Centre

Er liggen plannen voor de realisatie van World Food Center (WFC), een soort Floriade van de Nederlandse agrifoodsector, maar de vraag is of het er in Ede gaat komen. Er is een investering mee gemoeid van circa €50 mln, de helft op te hoesten door het bedrijfsleven, alleen dat staat niet te popelen. Op een voormalig kazerneterrein naast station Ede-Wageningen moeten kookstudio’s, foodlabs en multimediale attracties verrijzen. Het Amerikaanse ontwerpbureau BRC komt in het voorjaar van 2017 met een concept én een haalbaarheidsstudie. Het WFC dat een permanent karakter krijgt, zal het hele jaar geopend zijn voor scholieren, studenten en andere bezoekers. Gemikt wordt op 200.000 tot 300.000 bezoekers per jaar.

Nieuwe dropkooklijn

Concorp, het familiebedrijf achter Autodrop, heeft op 25 november de nieuwe kooklijn in de fabriek in Jirnsum geopend. Met de investering groeit de capaciteit, daalt het energieverbruik en wordt de werkomgeving gezonder. Verder wordt innoveren gemakkelijker. In Friesland wordt met deze lijn ook drop voor het merk Van Slooten geproduceerd voor de internationale markten.  

Pilot herkomst-app

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken heeft 21 november samen met Anita Scholte op Reimer, hoofd van de afdeling kwaliteit & productduurzaamheid van Albert Heijn, het startschot gegeven voor een pilot om consumenten meer inzicht te geven in de herkomst van het voedsel dat ze kopen in de supermarkt. De proef, met financiële steun van de overheid opgezet door Albert Heijn en vleesproducent Vion, geeft consumenten via hun smartphone direct informatie over de herkomst van varkensvleesproducten. De pilot sluit aan bij de inzet van de overheid om de transparantie in de voedselketen te versterken. Beter zicht op de herkomst van voedsel biedt consumenten de mogelijkheid bewuste keuzes te maken. Meer transparantie versterkt bovendien de veiligheid en duurzaamheid in de voedselketen.

Jaarprijs Goede Voeding 2017

De inschrijving voor de Jaarprijs Goede Voeding 2017 geopend. Tot 16 januari kunnen producenten van levensmiddelen hun inschrijving insturen via http://www.voedingnu.nl/Jaarprijsgoedevoeding2017. De Jaarprijs Goede Voeding wordt uitgereikt ter verbetering van het voedingspatroon van de Nederlandse bevolking. De prijs is bedoeld voor voedingsbedrijven die hun producten verbeteren op vlakken als minder zout, verzadigd vet, suiker of vezelgehalte. De communicatie rond een product en de aanzet tot gezonder gedrag tellen mee bij de beoordeling. Producten die in aanmerking komen voor de Jaarprijs Goede Voeding 2017 moeten voldoen aan de criteria van de Richtlijnen voedselkeuze. Meestal gaat de hoofdprijs naar producten in de A-categorie. Een aanmoedigingsprijs is te verdienen door producten in de A (en/of B-categorie (bij middenweg). Producten in de C-categorie, die een aantoonbare gezonde verbetering hebben ondergaan, komen in aanmerking voor de categorie ‘bijzondere vermelding’. De jury van de Jaarprijs Goede Voeding 2017 bestaat uit: Prof. Frans Kok, voorzitter, hoofd afdeling Humane Voeding, Wageningen Universiteit. - Drs. Henrieke Crielaard, manager voeding en gezondheid, Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). - Willy Gilbert-Peek, voorzitter Diëtisten Coöperatie Nederland (DCN) - Drs. Christine Grit, manager voeding en gezondheid Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI). - Hans Kraak, hoofdredacteur Voeding Nu, vertegenwoordiger Foodcluster MYbusinessmedia, secretaris jury. - Dr. Ir. Annet Roodenburg, NAV-bestuurslid, lector voeding en gezondheid HAS Hogeschool, - Dr. Jeanne de Vries, universitair hoofddocent afdeling Humane Voeding, Wageningen Universiteit De winnaar 2017 wordt onderscheiden op 23 maart in het Congrescentrum 1931 in Den Bosch 

How to MAP?

De vernieuwde editie van de gids over Modified Atmosphere Packaging (MAP) is uit. Het technische naslagwerk is geschreven door Air Products, een van de grootste leveranciers van industriële gassen, in samenwerking met onderzoekscentra over de hele wereld. Het boekje geeft informatie over de gasverpakken, een techniek die door de globalisering en de vraag naar gemaksproducten met een lange houdbaarheid steeds meer toegepast wordt. Naar verwachting zal de wereldwijde markt voor Modified Atmosphere Packaging groeien tot zo'n 13,78 miljard euro in het jaar 2020. MAP maakt dat vm-producten hun natuurlijke smaak en structuur behouden, zonder dat ze inboeten op kwaliteit of voedselveiligheid. De nieuwe versie van de gids is ontwikkeld door de R&D-afdeling van Air Products in samenwerking met het British Campdem BRI, een toonaangevende researchcenter voor voedingsmiddelen en drank. De inhoud is compleet geactualiseerd en omvat alle informatie die nodig is voor het onder gas verpakken van veertien verschillende voedingscategorieën, variërend van vlees, klant-en-klaar maaltijden, vis, verse pasta's, bakkerijproducten, zuivel en dranken tot en met fruit en groenten. Daarnaast is de inhoud van het boekje aangepast aan de meest recente Europese richtlijnen, de lokale wet- en regelgeving en de laatste innovaties in de verpakkingsindustrie.