Blauwe kleurstof is een hit
RUG-onderzoeker Marc van der Maarel ontdekte bij toeval een nieuwe blauwe kleurstof. De patentaanvraag is net gepubliceerd, maar zal vermoedelijk niets opleveren. Voor het onderwijs blijkt zijn vondst wel een verrijking. Studenten gaan ermee aan de slag om allerlei blauwe, synthetische stoffen door natuurlijke te vervangen. De stof die gewonnen wordt uit algen, blijkt net wat minder stabiel dan verwacht en modificatie zou het natuurlijke karakter weer teniet doen. Helaas, wordt de vinding dus geen kaskraker. Blauwe kleurstof is interessant voor dranken en vindt steeds meer toepassing in de food & beverige. Zo was blauwe wijn dé terrasjeshit : blauwe wijn. ‘Doorgaans is die gekleurd met blauwe kleurstof uit druivenschillen’, weet Van der Maarel, hoogleraar Aquatische Biotechnologie en Bioproduct Technologie van het Engineering and Technology Institute Groningen. Maar in andere voedingsmiddelen zitten vaak synthetische kleurstoffen, die je op de verpakking terugvindt als E131, 132 en 133. Synthetische kleurstoffen hebben de laatste tijd een wat slechte naam. Supermarktketens als Albert Heijn en Jumbo hebben aangegeven een aantal van deze kleurstoffen in de ban te doen.