Nieuws

Efficiënt kaaspakhuis

In Veenendaal is gestart met de bouw van het modernste kaaspakhuis van Nederland bij Van Der Heiden Cheese Services. Er wordt een forse uitbreiding voorzien. Daarom is ook een zoektocht naar personeel gestart. Ondernemer Teunis van der Heiden – oprichter van Van Der Heiden Cheese Services – wil het modernste kaaspakhuis van Nederland in Veenendaal realiseren. Het pakhuis zelf wordt bijna 20 meter hoog en volledig geautomatiseerd door middel van automatische kranen. Deze kranen halen de te behandelen kazen automatisch uit het pakhuis. Het pakhuis biedt straks ruimte aan 5 miljoen kg kaas in de rijpingscellen en 1 miljoen kg kaas in de koelcel. De kaasbehandelingsruimte komt op de eerste verdieping boven de expeditie. Hier worden de kazen gekeerd en behandeld.

Meer informatie: http://www.vanderheidencheeseservices.nl/

Food Valley Expo ‘16

Het programma van Food Valley Expo, 13 oktober in Arnhem is bekend. 
Maurits Hendriks | Chef de Mission Olympic committee | NOC NSF verricht de openingshandeling. Daarna wordt de winnaar van de Food Valley Award aangekondigd. Scelta Mushrooms, SensorSpot & Q-Point dingen mee om de eerste prijs. Vervolgens kunnen bezoekers de beursvloer bezoeken en een van de vele lezingen bijwonen. In het kader van duurzame productie komen de groene eiwitten voor het voetlicht. Aan 'Green Proteins’ werken NIZO food research, NewForesight Consultancy, Enkco en Food for Impact mee. Voeding op maat zit ook in een lezingencyclus. Aan 'Personalized Nutrition’ werken Wageningen University Agrotechnology & Food Sciences Group, FrieslandCampina Innovation Centre en Newtricious mee. Food Quality & Safety wordt ingevuld door Top Institute Food and Nutrition, Micreos, Corbion. De dag sluit af met een netwerkborrel.

Nieuwe voorman Nizo

Ad Juriaanse, bestuursvoorzitter van Nizo sinds 1995, heeft he stokje overgedragen aan Villaume Kal (46). Hij is per augustus de nieuwe CEO van het ondezoeksinstituut. Kal heeft meer dan 20 jaar ervaring opgedaan in farmaceutisch en voedingsonderzoek en in contractonderzoek. Tot voor kort werkte hij drie jaar bij Darling Ingredients als CEO van Rousselot, wereldmarktleider in gelatine voor farmaceutische en voedseltoepassingen.

Nieuwe technologieën voor mildere zetmeelmodificatie

Wageningen Food & Biobased Research en TNO zijn voornemens om een nieuwe, mildere en efficiëre productiewijze voor de modificatie van zetmeel uit polysachariden te ontwikkelen uit aardappelvezels afkomstig van de zijstroom van aardappelen. Gemodificeerde polysachariden zijn een belangrijk ingrediënt voor nagerechten, soepen, sauzen en zuivelproducten. In voedingsproducen hebben gemodificeerde zetmelen, vooral de veresterde, betere bindende eigenschappen dan gewone zetmelen. Bovendien zijn gemodificeerde zetmelen goedkoper en is er minder energie nodig om ze te maken, zijn minder chemicalën nodig en zijn er minder nabewerkingen vereist voor bijproducen. Het project wordt wetenschappelijk ingestoken en moet een antwoord geven op de vraag hoe hydroxylgroepen selectief geactiveerd worden om te gewenste reactie te activeren en bijreacties te onderdrukken. Ook AVEBE and FLOWID doen mee.