Nieuws

MVO-beleid sinaasappelteelt niet op orde

Organisatie SOMO meldt dat driekwart van het sinaasappelsap in Nederlandse supermarkten zijn oorsprong heeft in Brazilië, waar arbeidsomstandigheden in de pluk vaak ondermaats zijn. 'Plukkers kunnen niet leven van hun loon, ze moeten lange dagen maken en ze worden tijdens hun werk blootgesteld aan giftige bestrijdingsmiddelen. Hoewel Nederlandse supermarkten als afnemers van het sap volgens internationale richtlijnen medeverantwoordelijk zijn, laat onderzoek van SOMO zien dat deze bedrijven nog te weinig doen’, aldus een bericht. SOMO meldt verder: 'SOMO vroeg de vijf grootste supermarkten van Nederland (Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi en Plus) tweemaal naar de herkomst van hun huismerksap en naar de inspanningen die zij doen om problemen met mensenrechtenschendingen in de keten te voorkomen en verbeteren. Terwijl in november 2015 drie supermarkten nog aan het onderzoek meewerkten, besloten zij in 2017 niet op individuele basis mee te werken. De supermarkten lieten hun brancheorganisatie, Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL), een algemene verklaring opstellen. Deze algemene verklaring gaat niet in op de misstanden in de keten voor sinaasappelsap en geeft geen concrete informatie over het beleid, de inspanningen, resultaten en toeleveringsketen van individuele supermarkten. De individuele supermarkten schuiven verantwoordelijkheid af naar de Nederlandse overheid. Alleen Jumbo kondigt nieuwe stappen aan.' 

‘OEE is voor veel producenten en machinebouwers nog onbekend terrein’

Utrecht, 24 augustus 2017 11:54 | Dionne Irving

Tijdens het event Engineering in Food&Beverage is er ook aandacht voor het onderwerp OEE, Overall Equipment Effectiveness. Dit is voor veel producenten en machinebouwers een begrip, maar even zo voor velen nog onbekend terrein. OEE is een methode om op een sluitende manier inzicht te krijgen in de prestatie van je productiemiddel, vertelt Peter Santegoeds, directeur van de stiching PAVO.

“Er zijn veel ‘kenners’ die OEE onbewust verkeerd gebruiken. Veel managementteams gebruiken dit cijfer om te bepalen of de lijn of machine goed presteert. Vaak gaat men zelfs OEE getallen vergelijken. En daar zit een hele grote valkuil”, legt Santegoeds uit.

Hoe is OEE opgebouwd?
Het OEE getal is van veel factoren afhankelijk. “Als de onderliggende afspraken en parameters niet hetzelfde zijn ingesteld, ben je al snel appels met slagroomtaarten aan het vergelijken.

De enige overeenkomst: Je kan het eten.” Volgens Santegoeds is het beter om eerst goed te begrijpen hoe het OEE getal is opgebouwd. “Dan nog is het verstandig OEE te gebruiken om de verspillingen die door registraties inzichtelijk worden vakkundig op te lossen. Het percentage OEE dat wordt verbeterd is belangrijker dan het absolute getal.”

Werkelijke prestatie
Een directeur van een bakkersbedrijf zei ooit tegen Santegoeds: “Bij ons was het OEE cijfer kunstmatig omhoog gebracht. Ik begreep later pas, dat het meer een maatstaf was hoever wij onze kop in het zand staken, dan dat het de werkelijke prestatie van onze productielijn weergaf!”

De PAVO-directeur heeft respect voor deze man. “Hij nam de moeite om OEE juist in te richten en in te zetten zoals het hoort. Toch zijn er nog steeds personen die OEE bewust gebruiken om anderen te misleiden. Mijn advies? Ken je OEE!”

Event op 3 oktober
Meer weten over OEE? Schrijf u in voor het event Engineering in Food&Beverage op 3 oktober aanstaande in De Fabrique in Utrecht.

Programma Engineering in Food & Beverage event bekend

Dinsdag 3 oktober 2017 | De Fabrique in Maarssen

Op dinsdag 3 oktober aanstaande vindt in De Fabrique in Maarssen het Engineering in Food & Beverage event plaats. Tijdens dit event worden foodprofessionals en engineers samengebracht om met elkaar in gesprek te gaan en van elkaar te leren. Meer dan 25 sprekers uit de praktijk delen hun ervaringen rondom de thema’s hygiënisch ontwerpen, OEE en energiebesparing.

Het Engineering in Food & Beverage event bestaat uit een plenair ochtendprogramma en parallelle sessies in de middag. Hierbij staat steeds de vraag centraal: wat kunnen engineering en food van elkaar leren? De Stichting PAVO verzorgt een aantal middagsessies. De groep inspirerende sprekers bestaat onder andere uit:

Marc-Jan Backer (Tebodin)
In zijn lezing ‘Food meets Pharma / Pharma meets Food’ belicht Marc-Jan Backer vanuit een praktische invalshoek aspecten vanuit de pharma die ook in de food spelen en waarvoor de foodsector niet opnieuw het wiel hoeft uit te vinden. Als Regional Business Developer Food bij Tebodin heeft Marc-Jan Backer veel kennis van veiligheidsvoorschriften en voedsel- en farmaceutische veiligheid.

Marc van Dijk (Royal Cosun)
Cosun wil de beste zijn in energie-efficiëntie en grondstofrendement. Het bedrijf zet flink in op energiebesparing; het doel is 20 procent reductie in 2020. Marc van Dijk, Senior Process Technologist en Team manager van het cluster Process Modeling & Energy bij Royal Cosun Food Technology Center geeft in zijn lezing enkele voorbeelden van energiebesparingsprojecten en het gebruik van modellering hierbij.

Michel de Waal (Continental Bakeries)
Hoe OEE kan bijdragen aan een verbeterde lijnefficiëntie wordt uiteengezet door Michel de Waal, Corporate WCM en Sustainability Manager bij Continental Bakeries (Haust) B.V. Hij geeft onder andere inzicht in wat er bij komt kijken om OEE te implementeren en hoe de OEE meetgegevens gebruikt kunnen worden om efficiënter te produceren. Michel de Waal heeft ruim 20 jaar WCM/OPX ervaring opgedaan in verschillende branches, zoals de bouw, food & feed, en pharma.

Bijzonder concept
Het is bijzonder dat tijdens een event professionals uit de voedingsmiddelenindustrie in gesprek gaan met engineering professionals. Suzanne Wanders, brandmanager VMT: “We zien dat bedrijven die nauw samenwerken met de voedingsmiddelenindustrie innovatiever zijn en beter in staat zijn om in te spelen op de complexe vraagstukken die de foodindustrie verlangt”.

Het volledige programma en de mogelijkheid tot inschrijven is te vinden op vmt.nl/engineeringinfoodandbeverage.

Het event Engineering in Food & Beverage is het vervolg op het Food Technology Event dat VMT de afgelopen twee jaar organiseerde. Tijdens Engineering in Food & Beverage zullen een dertigtal sponsoren, fabrikanten, leveranciers en adviesbureaus hun kennis en kunde presenteren op de centrale beursvloer.

Leden van de Stichting PAVO krijgen korting bij deelname aan dit evenement.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met:
Programmacoördinator, Dionne Irving, 0570 504 396 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Marketing coördinator, Rosalie de Wildt - Oosterlaar , 0570 504 355 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kennismaking voedingsmiddelentechnologen HAS Hogeschool

Op 31 oktober wordt er tijdens het jaarcongres Food Engineering 2017 in Media Plaza te Utrecht een ‘Meet & Greet’ georganiseerd met circa 25 4e jaars studenten van HAS Hogeschool die vanaf 2018 beschikbaar komen voor de arbeidsmarkt. Ter kennismaking kunnen congresdeelnemers en partners, bij inschrijven voor het congres aangeven of ze ingedeeld willen worden voor een ‘speed date’ met een student Voedingsmiddelentechnologie van de afstudeerrichting ‘Food Technology & Production' of ‘Food Technology & Quality’. De studenten met de eerstgenoemde afstudeerrichting zijn na hun opleiding in staat om voor voedingsmiddelen productieprocessen te ontwikkelen en te optimaliseren. Geleerd wordt bij deze studie voortdurend te zoeken naar een optimale balans tussen proceskennis en productkwaliteit. Bij de afstudeerrichting ‘Food Technology & Quality’ worden de studenten opgeleid om na hun studie de kwaliteit van het product, de effectiviteit en efficiëntie van het proces in een voedingsmiddelenbedrijf te monitoren, te beheersen, te verbeteren en te borgen. Via deze ontmoetingsmogeljikheid kan het bedrijfsleven in contact komen met jong talent dat in dit vak aan de slag wil.  

Vierdaagse-eiwitdrank

Inspanningsfysioloog Maria Hopman van het Radboudumc bekijkt dit jaar in het Vierdaagseonderzoek met haar team of een zuiveldrankje bij oudere Vierdaagselopers voldoende eiwitten levert om spierafbraak tegen te gaan. Voor het onderzoek wordt dit jaar samengewerkt met Eat2Move, centrum voor voeding en bewegen van Wageningen Universiteit, en FrieslandCampina. Spiermassa is terug te krijgen door voldoende te bewegen, maar dan moeten er wel genoeg eiwitten in het lichaam aanwezig zijn voor de aanmaak van spierweefsel. Veel ouderen krijgen te weinig eiwitten binnen uit voeding. Het Radboudumc gaat daarom onderzoeken of extra eiwitinname in de vorm van een zuiveldrankje de spiermassa, spierkracht en het fysiek functioneren van ouderen die veel bewegen nog verder kan verbeteren. Hoogleraar Inspanningsfysiologie Maria Hopman: “We bekijken of een zuiveldrankje ook bij vitale actieve mensen het proces van spierverlies door veroudering terug kan dringen.” 120 Vierdaagselopers van 65 jaar en ouder nemen gedurende dertien weken, twaalf weken voor de Vierdaagse en de week van de Vierdaagse, tweemaal daags een zuiveldrankje. De ene groep krijgt een zuiveldrankje met eiwitten, de andere groep een drankje zonder extra eiwitten (placebo). De onderzoekers meten voor en na de Vierdaagse onder andere spierkracht, spiermassa, fitheid en fysieke functionaliteit. Daarnaast vullen de deelnemers vragenlijsten in over hun beweegpatroon, voedingspatroon en mogelijke klachten van spieren en gewrichten. De onderzoekers bekijken ook of extra eiwitinname invloed heeft op de fysieke prestatie en het herstelvermogen van de wandelaars. Vallen wandelaars met het zuiveldrankje bijvoorbeeld minder vaak uit? Of blijven ze fitter over de vier dagen? Maria Hopman: “Wanneer de spieren in een betere conditie zijn voor aanvang van de Vierdaagse verwacht je dat klachten van spierpijn minder, en het herstel beter zullen zijn tijdens de Vierdaagse.”