‘OEE is voor veel producenten en machinebouwers nog onbekend terrein’
Utrecht, 24 augustus 2017 11:54 | Dionne Irving
Tijdens het event Engineering in Food&Beverage is er ook aandacht voor het onderwerp OEE, Overall Equipment Effectiveness. Dit is voor veel producenten en machinebouwers een begrip, maar even zo voor velen nog onbekend terrein. OEE is een methode om op een sluitende manier inzicht te krijgen in de prestatie van je productiemiddel, vertelt Peter Santegoeds, directeur van de stiching PAVO.
“Er zijn veel ‘kenners’ die OEE onbewust verkeerd gebruiken. Veel managementteams gebruiken dit cijfer om te bepalen of de lijn of machine goed presteert. Vaak gaat men zelfs OEE getallen vergelijken. En daar zit een hele grote valkuil”, legt Santegoeds uit.
Hoe is OEE opgebouwd?
Het OEE getal is van veel factoren afhankelijk. “Als de onderliggende afspraken en parameters niet hetzelfde zijn ingesteld, ben je al snel appels met slagroomtaarten aan het vergelijken.
De enige overeenkomst: Je kan het eten.” Volgens Santegoeds is het beter om eerst goed te begrijpen hoe het OEE getal is opgebouwd. “Dan nog is het verstandig OEE te gebruiken om de verspillingen die door registraties inzichtelijk worden vakkundig op te lossen. Het percentage OEE dat wordt verbeterd is belangrijker dan het absolute getal.”
Werkelijke prestatie
Een directeur van een bakkersbedrijf zei ooit tegen Santegoeds: “Bij ons was het OEE cijfer kunstmatig omhoog gebracht. Ik begreep later pas, dat het meer een maatstaf was hoever wij onze kop in het zand staken, dan dat het de werkelijke prestatie van onze productielijn weergaf!”
De PAVO-directeur heeft respect voor deze man. “Hij nam de moeite om OEE juist in te richten en in te zetten zoals het hoort. Toch zijn er nog steeds personen die OEE bewust gebruiken om anderen te misleiden. Mijn advies? Ken je OEE!”
Event op 3 oktober
Meer weten over OEE? Schrijf u in voor het event Engineering in Food&Beverage op 3 oktober aanstaande in De Fabrique in Utrecht.