Nieuws

Seminar innovatieve sterilisatietechnologie

Op 13 oktober organiseren TOP bv en Marfo bv een seminar over PATS, een nieuwe en innovatieve sterilisatietechnologie voor de voedingsindustrie. PATS staat voor Pressure Assisted Thermal Sterilization. TOP en Marfo hebben binnen een Europees consortium meegewerkt aan de ontwikkeling van een commercieel opschaalbaar PATS-systeem voor het produceren van hoge kwaliteit voedsel met een langere houdbaarheid. Met PATS is het mogelijk om een significant hogere kwaliteit producten te maken dan met traditionele sterilisatietechnieken. In de afgelopen vier jaar zijn er grote stappen gemaakt in de ontwikkeling, validatie en opschaling van deze techniek.  

Extra geld NVWA

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) krijgt volgend jaar €25 miljoen extra van het kabinet, te besteden aan bijvoorbeeld meer voedselinspecteurs en nieuwe ict. Haagse bronnen bevestigen dit tegenover RTL Nieuws. Op dit moment is het budget van de NVWA nog ruim €300 miljoen. Na het fipronilschandaal van afgelopen zomer was er veel kritiek op het functioneren van de NVWA. De dienst zou te laat in actie zijn gekomen en zich te bureaucratisch hebben opgesteld. De fipronilaffaire houdt de Tweede Kamer nog altijd bezig. Er leven nog veel vragen rondom dit thema. Een commissie onder leiding van oud-minister Sorgdrager onderzoekt momenteel het eierschandaal en bekijkt of de NVWA adequaat is omgegaan met de binnengekomen meldingen. Aan het eind van het jaar presenteert Sorgdrager een rapport met aanbevelingen. 

50% plantaardige vleeswaren bij Zwanenberg op termijn

FD meldt dat Zwanenberg Food Group vleesvervangers, die soepen en sauzen op de markt brengen, op termijn 50% van de omzet uit niet-vleesproducten willen halen. De directie zegt in te willen spelen op de flexitariër-trend, wijzend op de verschuiving van traditionele vleesproducten naar vleesvervangers, groenteburgers en plantaardige voedingsmiddelen zoals spreads. Zwanenburg dat het nu nog echt het profiel van een vleesbedrijf heeft, en zegt door gerichte overnames of het bouwen van eigen fabrieken mee te willen gaan in de nieuwe richting. Van Zwanenburgs jaaromzet van €400 mln is nu minstens 90% gerelateerd aan de productie van boterhamworst in blik, knakworst, leverworst en vleeswaren. Sinds vorig jaar is er samenwerking met de soepfabriek van Unilever in Oss. Zwanenberg neemt alle bezittingen over, ook de 325 personeelsleden. Unilever blijf de marketing en verkoop doen voor de soepen en sauzen. De twee bedrijven hebben een overeenkomst voor levering en afname getekend met een looptijd van tien jaar. Voor Zwanenberg geeft dit een ingang voor de transitie richting soepen en sauzen.  

Vierde chocoladesmaak onthuld

Zwitserse wetenschappers verbonden aan de chocoladegigant Barry Callebaut hebben op 5 september in Shanghai de vierde chocoladesmaak ooit onthuld: Ruby. Het is voor het eerst sinds de jaren dertig dat er een nieuw type chocolade ontwikkeld is, destijds was dat na melk en puur het type ‘witte chocolade’. De naam ‘Ruby’ verwijst naar de roodachtige kleur die ontleend wordt aan het gebruik van Ruby cacao. De chocolade smaakt naar bessen, hoewel die er niet aan zijn toegevoegd en is bijzonder zacht van structuur. Aan de ontdekking van deze chocolade is tientallen jaren achter de schermen gewerkt door Belgische en Franse chocolade-onderzoekers.  

Kempen Insect Valley officieel van start

Op de Kempense Innovatiecampus in Geel is de officiële aftrap gegeven van twee EFRO-projecten. Met de ‘Kempen Insect Cluster’ en de ‘Insect Pilot Plant’ krijgt de Kempen Insect Valley stilaan vorm. De projecten moeten ervoor zorgen dat in de Kempen het potentieel van insecten als hoogwaardige grondstof of als afvalverwerker tot waarde wordt gemaakt’, stellen initiatiefnemers Voka - KvK Kempen, Millibeter, VITO, KU Leuven – Campus Geel en Thomas More Kempen. Insecten zijn een ecologisch verantwoorde bron van grondstoffen en zullen daardoor steeds belangrijker worden. De twee projecten dragen de expertise over insecten als afvalverwerker en als hoogwaardige grondstof uit naar verschillende doelgroepen. Dit zijn bedrijven met organische reststromen, nieuwe en bestaande insectenkwekers, de voedings- en voederindustrie, de chemische en farmaceutische industrie, de overheden en het brede publiek.