Nieuws

Nieuwe kippenverwerkingsfabriek na brand

Volgend jaar maart gaat Plukon naar verluidt een nieuwe fabriek in gebruik nemen in Wezep. Er wordt € 25 miljoen geïnvesteerd door de grootste verwerker van pluimvee in Nederland. Net als de oude fabriek, die dit voorjaar deels werd verwoest door een brand, komt de fabriek in Wezep. Er is dus eerder sprake van herbouw dan nieuwbouw. De brand trof de expeditieafdeling en twee productieafdelingen, maar in de maanden daarna bleek dat roetvorming ook andere delen parten speelde, zoals de productie voor verse maaltijden. De nieuwbouw kan de directie aangrijpen om de lay-out van de fabriek beter aan te laten sluiten op de groeiende vraag in de markt naar gemaksproducten. Er zullen in de toekomst dan ook veel meer maaltijden worden geproduceerd en minder kipproducten van de band rollen, dan nu in Wezep het geval is.

Medische voeding weinig innovatief

In een interview met FD stelt Rein Strijker, directeur van de start-up Vitalnext, dat de ‘grote vier’ in medische voeding weinig investeren in wetenschappelijk onderzoek. "Terwijl de laatste twintig jaar toch veel meer bekend is geworden over welke stoffen belangrijk kunnen zijn voor met name spieropbouw”, aldus een citaat in het artikel. Strijker noemt de vernieuwing in medische voeding niet erg indrukwekkend, daarbij doelend op de inspanningen van bedrijven als Danone en Nestlé. Hij wijst erop dat er meer gedaan kan worden dan smaakverbetering en het toevoegen van wat ingrediënten als vezels. De focus zou zich volgens hem moeten verleggen van het toedienen van extra calorieën naar een gerichte aanpak om het verlies van spiermassa bij ouderen tegen te gaan. In dit kader werkt Vitalnext aan een nieuw product dat samen met de Universiteit van Wageningen is ontwikkeld en later dit jaar op de markt moet komen. De naam hiervan is Vital01. 

Seminar innovatieve sterilisatietechnologie

Op 13 oktober organiseren TOP bv en Marfo bv een seminar over PATS, een nieuwe en innovatieve sterilisatietechnologie voor de voedingsindustrie. PATS staat voor Pressure Assisted Thermal Sterilization. TOP en Marfo hebben binnen een Europees consortium meegewerkt aan de ontwikkeling van een commercieel opschaalbaar PATS-systeem voor het produceren van hoge kwaliteit voedsel met een langere houdbaarheid. Met PATS is het mogelijk om een significant hogere kwaliteit producten te maken dan met traditionele sterilisatietechnieken. In de afgelopen vier jaar zijn er grote stappen gemaakt in de ontwikkeling, validatie en opschaling van deze techniek.  

Extra geld NVWA

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) krijgt volgend jaar €25 miljoen extra van het kabinet, te besteden aan bijvoorbeeld meer voedselinspecteurs en nieuwe ict. Haagse bronnen bevestigen dit tegenover RTL Nieuws. Op dit moment is het budget van de NVWA nog ruim €300 miljoen. Na het fipronilschandaal van afgelopen zomer was er veel kritiek op het functioneren van de NVWA. De dienst zou te laat in actie zijn gekomen en zich te bureaucratisch hebben opgesteld. De fipronilaffaire houdt de Tweede Kamer nog altijd bezig. Er leven nog veel vragen rondom dit thema. Een commissie onder leiding van oud-minister Sorgdrager onderzoekt momenteel het eierschandaal en bekijkt of de NVWA adequaat is omgegaan met de binnengekomen meldingen. Aan het eind van het jaar presenteert Sorgdrager een rapport met aanbevelingen. 

50% plantaardige vleeswaren bij Zwanenberg op termijn

FD meldt dat Zwanenberg Food Group vleesvervangers, die soepen en sauzen op de markt brengen, op termijn 50% van de omzet uit niet-vleesproducten willen halen. De directie zegt in te willen spelen op de flexitariër-trend, wijzend op de verschuiving van traditionele vleesproducten naar vleesvervangers, groenteburgers en plantaardige voedingsmiddelen zoals spreads. Zwanenburg dat het nu nog echt het profiel van een vleesbedrijf heeft, en zegt door gerichte overnames of het bouwen van eigen fabrieken mee te willen gaan in de nieuwe richting. Van Zwanenburgs jaaromzet van €400 mln is nu minstens 90% gerelateerd aan de productie van boterhamworst in blik, knakworst, leverworst en vleeswaren. Sinds vorig jaar is er samenwerking met de soepfabriek van Unilever in Oss. Zwanenberg neemt alle bezittingen over, ook de 325 personeelsleden. Unilever blijf de marketing en verkoop doen voor de soepen en sauzen. De twee bedrijven hebben een overeenkomst voor levering en afname getekend met een looptijd van tien jaar. Voor Zwanenberg geeft dit een ingang voor de transitie richting soepen en sauzen.