Fermentatie van melk beter onder controle
De Rijks Universiteit Groningen (RUG) start met studenten een onderzoek om fermentatieprocessen van melk beter onder controle te krijgen en zo minder melk te verspillen. Bacteriƫn spelen een belangrijke rol in het maken van bijvoorbeeld kaas, karnemelk of yoghurt. De fermentatie geeft melk nieuwe eigenschappen, zoals een andere smaak en textuur, betere verteerbaarheid, een langere houdbaarheid of meer vitaminen. Helaas zijn deze bacteriƫn erg gevoelig voor virale infecties, schrijft RUG, waardoor het fermentatieproces kan mislukken. Gevolg is dat er jaarlijks grote hoeveelheden melk moeten worden weggegooid. Een internationaal team van twaalf RUG-studenten probeert die verspilling tegen te gaan door een detectiemechanisme voor deze infecties te ontwikkelen. De studenten vormen de Groningse afvaardiging voor iGEM 2017. Deze international Genetically Engineered Machine competition is een wereldwijde wedstrijd waarbij studenten een micro-organisme moeten ontwikkelen voor een nieuwe, maatschappelijk relevante toepassing. De studenten presenteren hun project tijdens een groot evenement in november, de Giant Jamboree te Boston. Op een video leggen de studenten uit wat ze precies gaan onderzoeken.