Nieuws

Meer fritescapaciteit

Aardappelverwerker Aviko meldt € 200 mln te willen investeren in bestaande en nieuwe fabrieken. De capaciteit zit aan zijn tax en moet omhoog door de verhoogde, internationale vraag naar frites en andere aardappelproducten. De landbouwcoöperatie Cosun stopt dit jaar € 70 mln in uitbreiding en verbetering van fabrieken en volgend jaar € 200 mln. 

Geld voor ‘groene voeding’

EZ daagt met de New Food Challenge (startende) bedrijven uit om aantrekkelijke nieuwe voedselproducten op basis van plantaardige eiwitten te ontwikkelen. Ondernemers die een innovatief idee hebben voor voedsel gemaakt van bijvoorbeeld peulvruchten, noten, paddenstoelen of zeewier kunnen een bedrag van maximaal 30.000 euro winnen om hun plannen verder uit te werken. De beste ideeën komen vervolgens in aanmerking voor een subsidie van maximaal 250.000 euro om het nieuwe voedsel daadwerkelijk te maken en op de markt te brengen.  

Zuivelbedrijf FrieslandCampina investeert half miljard

FrieslandCampina gaat dit jaar circa € 500 mln investeren in de verwerkingscapaciteit en ICT-systemen, zo meldt FD. De helft van dat bedrag gaat naar Nederlandse productiefaciliteiten. Er gaat geld naar de condensfabriek in Leeuwarden en de kindervoedingsfabriek in Beilen, de kaasfabriek in Gerkesklooster en de weifabricage in Borculo krijgt meer capaciteit. FrieslandCampina kondigde ook aan dat er € 250 mln zal worden geïnvesteerd in Indonesië, de snelst groeiende markt volgens de coöperatie. Ook vorig jaar investeerde de zuivelaar zo’n half miljard. 

F&A Next 2017

Meer voedsel produceren met minder ecologische impact en de combinatie voeding & gezondheid staan centraal tijdens F&A Next 2017 op 17 en 18 mei. F&A Next is een internationaal platform voor investeerders, start-ups en scale-ups in het food en agri domein. Rabobank, StartLife en Wageningen University & Research, organiseren het evenement met als doel doorbraakinnovatie en ondernemerschap te stimuleren. Tijdens dit evenement kunnen vernieuwende bedrijven - start-ups en scale-ups - zich presenteren. Dit internationaal matchmaking platform voor investeerders, start-ups en scale-ups in het food en agri domein vindt plaats bij de Universiteit van Wageningen.

Albert Heijn wordt restaurateur

Diverse media melden dat Albert Heijn koffiecafés en restaurants gaat openen in tientallen supermarkten. De vestiging aan het Gelderlandplein in Amsterdam was vrijdag 24 februari de eerste met een Deli Kitchen en Bakery Café. Winkelpersoneel bereidt in Deli Kitchen verse maaltijden. Klanten kunnen zelf de ingrediënten kiezen voor verse pizza's, salades, gegrilde kip en spareribs. De maaltijd kan mee naar huis worden genomen of ter plekke geconsumeerd. In het Bakery Café serveert Albert Heijn koffie, sappen en belegde broodjes. De marktleider in food retail zegt hiermee in te spelen op het verschuivende eetpatroon van Nederlanders. Er wordt steeds vaker buiten de traditionele momenten gegeten. Meer AH-vestigingen volgen, waaronder die in Eindhoven en de Food Plaza achter het Paleis op de Dam. Meer supermarkten gaan de horecatoer op. Zo begon Jumbo in 2013 met restaurants in de drie Food Markets en Plus lanceerde vorig jaar De Makerij als maaltijdbereidingsconcept.