Groentespaghetti en –rijst van Albert Heijn/Vezet, notenballetjes van Schouten Europe BV en een boerenkoolburger van Jumbo/Sofine zijn genomineerd door de vakjury van de Jaarprijs Goede Voeding 2017. Ook zal tijdens het Food Future Event bekend worden gemaakt welk van de ingezonden producten een aanmoedigingsprijs verdient omdat de productontwikkeling op de goede weg is: minder zout, suiker, verzadigd vet en/of meer vezel. Daarnaast reikt de jury een prijs uit aan een (landelijk) initiatief dat kan bijdragen aan een gezonde leefstijl van de Nederlander in brede zin. Hiervoor zijn zeven initiatieven ingezonden. De winnaar wordt bekend gemaakt op het Food Future Event op 23 maart in 1931 in Den Bosch.
De genomineerde producten zijn sluiten aan bij de hoofdrichtlijn van de Gezondheidsraad om te streven naar een minder dierlijk en meer plantaardig voedingspatroon, zowel vanuit het oogpunt van gezondheid als duurzaamheid:
AH/Koninklijke Vezet Courgette-spaghetti, Bloemkoolrijst en Broccolirijst
Een alternatief voor rijst of pasta, gemaakt van groente, bedoeld om te roerbakken of om op andere manieren in een maaltijd te gebruiken. De producten helpen bij het tegengaan van verspilling, doordat de bloemkoolrijst volledig, en de broccolirijst voor zeventig procent van de stronk wordt gemaakt.
Schouten Europe BV Goodbite Notenballetjes
De notenballetjes kunnen als vleesvervanger dienen bij de maaltijd of als hartige snack tussendoor worden gegeten.
Jumbo/Sofine Boerenkoolburger
Een smaakvolle burger met een verrassend groene kleur van binnen door de aanwezige groente, met zoals de naam al aangeeft veel boerenkool. Deze honderd procent plantaardige burger is gemaakt van gerookte tofu en groente (72 procent) en kan dienen als variatie op vlees, doordat deze voldoende eiwit, ijzer, vitamine B1 en/of B12 bevat. Daarbij heeft de burger een laag gehalte aan zout en verzadigd vet en een hoog gehalte aan vezel. Dit product past in de Schijf van Vijf.