Nieuws

Zuivelbedrijf FrieslandCampina investeert half miljard

FrieslandCampina gaat dit jaar circa € 500 mln investeren in de verwerkingscapaciteit en ICT-systemen, zo meldt FD. De helft van dat bedrag gaat naar Nederlandse productiefaciliteiten. Er gaat geld naar de condensfabriek in Leeuwarden en de kindervoedingsfabriek in Beilen, de kaasfabriek in Gerkesklooster en de weifabricage in Borculo krijgt meer capaciteit. FrieslandCampina kondigde ook aan dat er € 250 mln zal worden geïnvesteerd in Indonesië, de snelst groeiende markt volgens de coöperatie. Ook vorig jaar investeerde de zuivelaar zo’n half miljard. 

F&A Next 2017

Meer voedsel produceren met minder ecologische impact en de combinatie voeding & gezondheid staan centraal tijdens F&A Next 2017 op 17 en 18 mei. F&A Next is een internationaal platform voor investeerders, start-ups en scale-ups in het food en agri domein. Rabobank, StartLife en Wageningen University & Research, organiseren het evenement met als doel doorbraakinnovatie en ondernemerschap te stimuleren. Tijdens dit evenement kunnen vernieuwende bedrijven - start-ups en scale-ups - zich presenteren. Dit internationaal matchmaking platform voor investeerders, start-ups en scale-ups in het food en agri domein vindt plaats bij de Universiteit van Wageningen.

Albert Heijn wordt restaurateur

Diverse media melden dat Albert Heijn koffiecafés en restaurants gaat openen in tientallen supermarkten. De vestiging aan het Gelderlandplein in Amsterdam was vrijdag 24 februari de eerste met een Deli Kitchen en Bakery Café. Winkelpersoneel bereidt in Deli Kitchen verse maaltijden. Klanten kunnen zelf de ingrediënten kiezen voor verse pizza's, salades, gegrilde kip en spareribs. De maaltijd kan mee naar huis worden genomen of ter plekke geconsumeerd. In het Bakery Café serveert Albert Heijn koffie, sappen en belegde broodjes. De marktleider in food retail zegt hiermee in te spelen op het verschuivende eetpatroon van Nederlanders. Er wordt steeds vaker buiten de traditionele momenten gegeten. Meer AH-vestigingen volgen, waaronder die in Eindhoven en de Food Plaza achter het Paleis op de Dam. Meer supermarkten gaan de horecatoer op. Zo begon Jumbo in 2013 met restaurants in de drie Food Markets en Plus lanceerde vorig jaar De Makerij als maaltijdbereidingsconcept. 

 Jaarprijs: ‘Twee vleesvervangers nemen het op tegen groenterijst en –spaghetti’

Groentespaghetti en –rijst van Albert Heijn/Vezet, notenballetjes van Schouten Europe BV en een boerenkoolburger van Jumbo/Sofine zijn genomineerd door de vakjury van de Jaarprijs Goede Voeding 2017. Ook zal tijdens het Food Future Event bekend worden gemaakt welk van de ingezonden producten een aanmoedigingsprijs verdient omdat de productontwikkeling op de goede weg is: minder zout, suiker, verzadigd vet en/of meer vezel. Daarnaast reikt de jury een prijs uit aan een (landelijk) initiatief dat kan bijdragen aan een gezonde leefstijl van de Nederlander in brede zin. Hiervoor zijn zeven initiatieven ingezonden. De winnaar wordt bekend gemaakt op het Food Future Event op 23 maart in 1931 in Den Bosch.
De genomineerde producten zijn sluiten aan bij de hoofdrichtlijn van de Gezondheidsraad om te streven naar een minder dierlijk en meer plantaardig voedingspatroon, zowel vanuit het oogpunt van gezondheid als duurzaamheid:

AH/Koninklijke Vezet Courgette-spaghetti, Bloemkoolrijst en Broccolirijst
Een alternatief voor rijst of pasta, gemaakt van groente, bedoeld om te roerbakken of om op andere manieren in een maaltijd te gebruiken. De producten helpen bij het tegengaan van verspilling, doordat de bloemkoolrijst volledig, en de broccolirijst voor zeventig procent van de stronk wordt gemaakt.

Schouten Europe BV Goodbite Notenballetjes
De notenballetjes kunnen als vleesvervanger dienen bij de maaltijd of als hartige snack tussendoor worden gegeten.

Jumbo/Sofine Boerenkoolburger
Een smaakvolle burger met een verrassend groene kleur van binnen door de aanwezige groente, met zoals de naam al aangeeft veel boerenkool. Deze honderd procent plantaardige burger is gemaakt van gerookte tofu en groente (72 procent) en kan dienen als variatie op vlees, doordat deze voldoende eiwit, ijzer, vitamine B1 en/of B12 bevat. Daarbij heeft de burger een laag gehalte aan zout en verzadigd vet en een hoog gehalte aan vezel. Dit product past in de Schijf van Vijf.

Nog geen fusie Unilever-Heinz Kraft

Unilever heeft een voorstel voor een fusie met Kraft Heinz afgewezen, meldt Distrifood. Kraft Heinz heeft de afwijzing vrijdag 17 februari bevestigd. Het Amerikaanse levensmiddelenconcern zegt een uitgebreid eerste voorstel op tafel te hebben gelegd. ‘Hoewel Unilever het voorstel heeft afgewezen, kijken wij ernaar uit samen te werken om tot overeenstemming te komen over de voorwaarden voor een transactie’, aldus het bedrijf. De koers van Unilever schoot vrijdagmiddag door het nieuws snel omhoog, meldt het Financieele Dagblad. Kraft Heinz zou het levensmiddelenconcern willen overnemen voor £40 per aandeel. Miljardair Warren Buffett en de Braziliaanse investeringsmaatschappij 3G, de grootaandeelhouders van Kraft Heinz, zouden het financieren.