Nieuws

100 impactma­kers in agrifood 2023

Food 100 07092023

Voor de zevende keer heeft Food100 de meest invloedrijke personen in de Nederlandse voedselsector aangekondigd. Deze 100 mensen zetten zich in voor een duurzamer en rechtvaardiger voedselsysteem in Nederland, om klimaat- en voedseluitdagingen aan te pakken. Sheila Struyck van de Food100-jury benadrukt de grote voedseluitdagingen vanwege de link tussen klimaatverandering en CO2-uitstoot door voedselproductie. 

Focus op AI, voedselverspilling en gedragsverandering

Dit jaar legt de lijst van Food100 de nadruk op oplossingen die gebruikmaken van AI, het verminderen van voedselverspilling en het veranderen van consumentengedrag. Voorbeelden van vernieuwers zijn Johanna Schacht, die voedselafvalmonitors met AI verbetert; Frank Holleman, die consumenten stimuleert om duurzamere voedselkeuzes te maken; en Marco Snikkers, die voedselverspilling bestrijdt door houdbaarheidsvoorspellingen te bieden voor groenten en fruit. Het doel van de Food100 is om deze veranderaars in de voedselsector te erkennen en te steunen. De selectie werd gemaakt door een onafhankelijke jury die meer dan 300 kandidaten beoordeelde op basis van daadkracht, innovatie, duurzaamheid en kennisdeling.

Tegen de stroom in

Met de Food100 willen initiatiefnemers AgriFood Capital, Food Hub, Food Inspiration en Slow Food Youth Network en de juryleden voedselveranderaars een steuntje in de rug geven, zodat ze doorzetten en doorgaan. “Deze aanpakkers verdienen erkenning en aanmoediging”, zegt Struyck. “Het kost nou eenmaal meer moeite om tegen de stroom in te ondernemen of om je baas te overtuigen van je vernieuwende plannen, dan gewoon doen wat iedereen doet.”

Zes Food100 Foodhelden 2023

Zes voedselveranderaars uit de Food100-lijst worden benoemd tot Foodheld 2023 vanwege hun buitengewone prestaties in het afgelopen jaar. Op maandag 20 november 2023 maakt de Food100-jury tijdens een speciale bijeenkomst bekend wie deze speciale vermelding heeft verdiend.

Bekijk de lijst met alle 100 deelnemers.

Bron: Food100

Snack to the future: De revoluti­o­naire eettrends van 2040

Foto eettrendsAdem-prints, me-ganism diëten, foodgasms, eetbare schoonheid, 3D-geprinte maaltijden, VR-dinertjes en alt-ohol: experts voorspellen revolutionaire ontwikkelingen die ons eten in 2040 zullen transformeren.

Deliveroo heeft onlangs het ‘Snack to the future’ rapport gelanceerd, een uitgebreid verslag waarin vooraanstaande futuristen en experts uit de wereld van voeding, wetenschap, technologie en innovatie samenkomen. Het rapport werpt een gedurfde blik op hoe we in 2040 zullen eten en hoe onze eettafels een ware revolutie zullen ondergaan. 

Voorspellingen en technologische ontwikkelingen

Het rapport onthult baanbrekende voorspellingen en technologische ontwikkelingen die onze wereld op zijn kop zullen zetten, waaronder:

Adem-prints 
Laat je adem de toekomstige voedselkeuzes voor je maken. Beeld je in dat je op een persoonlijk technologisch apparaat kunt ademen en een diepgaand inzicht krijgt in welk voedsel je optimaal zal ondersteunen op het gebied van gezondheid en welzijn.

Me-ganisme
Maak plaats voor een revolutionair dieet: het Me-ganism dieet. Dit hyper-gepersonaliseerde dieet zal volledig op maat worden gemaakt voor je individuele voedingsbehoeften, aangedreven door AI-technologie.

Persoonlijke AI’s
Omarm je eigen AI-gezelschap dat je hele leven lang meegaat en je helpt bij het automatiseren en afstemmen van je voedingskeuzes op basis van je voorkeuren en behoeften, op elk gewenst moment.

Foodgasms
Stel je voor dat voedsel je een gevoel van puur genot geeft... Voedselbezorgdiensten zullen de maaltijdbeleving naar een geheel nieuw niveau tillen met behulp van digitale audio en visuele content, zodat je een 'foodgasm' kunt ervaren - een ware explosie van smaak en genot.

Eetbare schoonheid
Maak je klaar voor de ultieme samensmelting van voedsel en schoonheid, met de opkomst van eetbare schoonheidsproducten zoals anti-aging ijs. Het wordt tijd om je schoonheid van binnenuit te voeden.

3D-geprint maaltijdplan
Van ingepakte lunches tot geprinte lunches - de toekomst van voedselbereiding wordt gemakkelijker dan ooit met de vooruitgang in 3D-printtechnologie. Creëer perfect geproportioneerde en uitgebalanceerde maaltijden naar keuze, gewoon bij je thuis.

VR-dinertjes
Dineer met beroemdheden, royalty's en zelfs overleden geliefden op je favoriete vakantiebestemming. Of herbeleef memorabele filmische eetmomenten dankzij VR-technologie, die eetervaringen simuleert alsof je er echt bij bent - denk aan ontbijten bij Tiffany's terwijl je geniet van een heerlijke bacon sandwich op de bank.

Vaarwel lastige eters
Met behulp van VR- en AR-technologie kunnen je hersenen worden misleid, zodat je kunt genieten van voedsel waar je normaal gesproken niet dol op bent. Denk bijvoorbeeld aan slimme brillen die je laten denken dat je chocolade of snoepjes eet in plaats van groenten.

Herstellende restaurants
Vergeet afleidingen uit de buitenwereld. Nieuwe restaurantconcepten verwelkomen je in een oase van rust, waar persoonlijke technologische apparaten niet welkom zijn. Er zal een groeiende populariteit zijn van stille cafés en restaurants, waar je mindful kunt genieten van een maaltijd, met enkel tafels voor één persoon.

De heerschappij van amaranth
Traditionele graansoorten zullen plaatsmaken voor nieuwe sterren zoals amaranth, fonio, sorghum, teff, khorasan, einkorn en emmer. Deze graansoorten zullen tegen 2040 de mainstream worden.

Alt-ohol
Terwijl steeds meer mensen op zoek zijn naar alcoholvrije alternatieven, zullen 'wijn'-siropen de smaak en het aroma van echte wijn nabootsen, zonder de nadelen.

Meest gewilde trends

Uit het onderzoek blijkt dat solo dineren (18%), virtueel ruiken en proeven (17%), en breath-prints (15%) bovenaan de lijst staan van de meest gewilde trends onder consumenten.

De toekomst van voedselbezorging en culinair genot wordt fascinerend, meeslepend en innovatief, waarin nieuwe mogelijkheden ontstaan om overal, altijd en met iedereen te kunnen genieten van een maaltijd. Bereid je voor om je onder te dompelen in de culinaire toekomst van 2040.

Lees het hele rapport 'Snack to the future'

deliveroo.co.uk

Bron: Deliveroo

9 miljoen euro voor groene transitie foodsector

Foto bij BAkery Sweet fonds

Het Nationaal Groeifonds investeert 9 miljoen euro in een consortium van drie sectoren in het Noorden, die gezamenlijk de uitdagingen van de groene transitie willen aangaan. Het geld uit de "Subsidie Opschaling verduurzaamde PPS in het beroepsonderwijs" wordt ingezet door het Centre of Expertise Water Technology (CEW), het Centrum voor Innovatief Vakmanschap Water (CIV Water), Green PAC, Bakery Sweets Center (BSC) en Wendbaar Vakmanschap in Lerende Organisaties (WVLO).

De sectoren watertechnologie, chemie en food staan voor grote maatschappelijke uitdagingen op het gebied van klimaatverandering, milieuverontreiniging en energietransitie. Opschaling is nodig om het groeiende personeelstekort aan te pakken en innovaties te bevorderen. Gerichte investeringen stellen het consortium in staat om meer scholieren, werkenden en werkzoekenden op te leiden voor deze sectoren.

Het consortium, bestaande uit publieke en private partners, versterkt de aansluiting tussen beroepsonderwijs en bedrijfsleven. Publiek-private samenwerkingsverbanden (PPS'en) dragen bij aan de opleiding van jongeren, zorgen voor de inzetbaarheid van medewerkers en ondersteunen mkb'ers bij innovatie. Het Centre of Expertise Water Technology (CEW) benadrukt het belang van dwarsverbanden tussen de sectoren, met aandacht voor grondstoffen, energie en circulariteit.

Regionale partners, waaronder overheden, bedrijfsleven en onderwijs, zijn essentieel voor een succesvol opschalingstraject. De drie noordelijke provincies hebben een belangrijke rol gespeeld bij het formuleren van het thema van de subsidieaanvraag en zullen nauw betrokken blijven bij de uitvoering.

De subsidie draagt bij aan de opschaling van het retourbroodproject van Bakery Sweets Center, waarbij versuikerde broodpasta uit retourbrood in nieuwe producten wordt verwerkt.

Bakerysweetcenter.nl

Inflatie getemperd door lagere stijging voedsel­prijzen

Foodmarkt kansenNederlandse consumenten moesten in april van dit jaar gemiddeld 5,2 procent meer betalen voor goederen en diensten dan een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. In maart was de inflatie nog 4,4 procent. 

In april waren consumentengoederen en -diensten exclusief energie en motorbrandstoffen 7,8 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar.

Kleinere prijsstijging voedingsmiddelen

Een positieve ontwikkeling is de kleinere prijsstijging van voedingsmiddelen, die een neerwaarts effect had op de inflatie. In april waren voedingsmiddelen 15,9 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar, terwijl de prijsstijging in maart nog 18,4 procent bedroeg. Vooral vlees, groenten en zuivel droegen bij aan deze afname.

Kleinere prijsdaling energie en benzine

Energie en benzine daarentegen droegen juist bij aan een opwaarts effect op de inflatie. Energie was in april 32,2 procent goedkoper dan in april vorig jaar, terwijl de prijzen in maart nog 36,5 procent lager waren. Benzine was deze maand 11,1 procent goedkoper dan in april 2022, terwijl de prijzen in maart nog 20,8 procent lager waren. Het effect van de accijnsverlaging op motorbrandstoffen van april vorig jaar werkt niet meer door in de inflatie.

Tot slot steeg de inflatie in de eurozone van 6,9 procent in maart naar 7,0 procent in april.

Cbs.nl

Bron: CBS

Subsidie­re­ge­ling voor verduur­za­ming mkb aangepast

Illustratie duurzaam ondernemenDe Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM) is aangepast en mkb-ondernemers kunnen tot 30 september 2023 weer subsidie aanvragen om hun bedrijf te verduurzamen. De regeling van vorig jaar is verbeterd om de kwaliteit van de adviezen en ondersteuning te verhogen. 

Met de subsidie kunnen mkb-ondernemers besparen op energiekosten door verduurzamingsadvies en ondersteuning te krijgen. De regeling was tijdelijk gesloten na signalen van mkb-ondernemers over oneigenlijk gebruik door enkele partijen. De regeling is nu aangepast en weer open voor aanvragen.

Aanpassingen

Er zijn enkele aanpassingen gemaakt, waaronder dat de energieadviseur die de mkb-ondernemer helpt, tenminste 2 jaar ervaring moet hebben in het adviseren van mkb-ondernemers over energiebesparing en verduurzaming. Daarnaast is de jaarafrekening van de energieleverancier nu een verplichte bijlage bij de aanvraag en zijn de eisen aan het advies aangescherpt. De ondernemer verklaart nu schriftelijk op de hoogte te zijn van de subsidievoorwaarden.

Advies en ondersteuning

Met de SVM kunnen mkb-ondernemers een vergoeding krijgen voor de inhuur van een energieadviseur voor een energieadvies op maat én voor hulp bij het uitvoeren van het advies. Het beschikbare budget is € 14,4 miljoen. De investeringen in de verduurzamingsmaatregelen zelf vallen niet onder de SVM. Hiervoor zijn andere subsidies mogelijk interessant, zoals de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) en Energie-investeringsaftrek (EIA).

Duurzaam-ondernemen.nl

Bron: Duurzaam Ondernemen