Nieuws

Centrale, hightech opslag

Texmex-producent Poco Loco in Roeselaere heeft een volledig geautomatiseerd hoogbouwmagazijn in gebruik genomen met een totale oppervlakte van 8.000 m2. De snackfabrikantkan nu alle opslag centraliseren op één locatie. Dematic leverde de magazijnuitrusting en zorgde voor de automatisering van alle logistieke processen. De installatie biedt op een oppervlakte van 8.000 m² ruimte voor 42.000 pallets. Tortillawraps, chips, Dinner Kits, texmexkruiden en -sauzen worden hier bewaard. Dankzij de 11 palletkranen en 1.127 meter pallettransport kunnen tot 304 pallets per uur geladen en gelost worden. Het nieuwe magazijn bevindt zich tegenover de productiesite in Roeselare. Een 100 meter lange transportbrug over de openbare weg verbindt beide locaties. Op de brug brengen twee transportbanden de afgewerkte pallets naar het magazijn en de grondstoffen van het magazijn naar productie. De afgewerkte goederen worden voor de klant gepickt en automatisch naar de laadplaats getransporteerd. Dankzij dit concept en de centralisatie van de opslag op één locatie bespaart de snackproducent tot 25.000 vrachtwagenritten per jaar. Dat verlaagt niet alleen de kosten, maar reduceert ook de jaarlijkse CO2-uitstoot met 365 ton. Tot nu werden de producten, waarvan ongeveer 96% voor het buitenland bestemd is, op verschillende locaties en ook bij externe leveranciers opgeslagen.

Eerste top over personalised nutrition

Op 12 september vindt in Lübeck de eerste conferentie plaats over de ontwikkelingen in op de persoon toegesneden voedingspatronen. De voorzitter is voormalig Nestlé topman Peter Brabeck-Letmathe. Toonaangevende experts van universiteiten, economen en kopstukken uit de voedingsindustrie zullen hun visie geven op de omwenteling die personalised nutrition gaat betekenen voor traditionele voedingsconcepten. Het onderwerp is hot, want consumenten raken steeds meer geïnteresseerd in hoe ze hun eigen voedingspatroon kunnen optimaliseren en vanuit onderzoek komt er steeds meer inzicht in manier waarop voeding metabolisch uitwerkt op mensen.

 

 

Royal A-ware bouwt mozzarella kaasmakerij in Heerenveen

Royal A-ware gaat een mozzarella kaasmakerij bouwen in Heerenveen. De mozzarella zal met name worden afgezet op internationale groeimarkten. Dit gebeurt in een lange termijn partnership met Fonterra. Royal A-ware en Fonterra zijn al jaren ketenpartners. Zij hebben onder andere een lange termijn samenwerking in Heerenveen. Dit partnership wordt nu verder uitgebreid. Het is de verwachting dat de fabriek begin 2020 gereed zal zijn. Dit is de eerste mozzarella kaasmakerij in Nederland op deze schaal.

Als onderdeel van de uitbreiding wordt tevens geïnvesteerd in een roomfabriek in Heerenveen. In deze fabriek kan de room die vrijkomt bij de kaasproductie worden verwerkt tot roomproducten voor de internationale markten. Bij de productie van roomproducten zal gebruik worden gemaakt van de uitgebreide kennis en ervaring van Fonterra op dit vlak.Jan Anker, CEO Royal A-ware: ‘Met de nieuwbouw van deze fabriek zet Royal A-ware opnieuw een stap in de realisatie van de strategie om samen met ketenpartners korte, efficiënte en duurzame ketens te bouwen om zo haar klanten een volledig assortiment aan te bieden. Hiermee krijgen we tevens toegang tot internationale groeimarkten’.

Klaas de Jong, COO Royal A-ware: ‘Met oog op de uitbreiding zoekt Royal A-ware nieuwe melkveehouders. Een deel van de melk dient aan speciale eisen te voldoen, waarvoor een extra premie wordt betaald. Hiermee wordt verder invulling gegeven aan het beleid om verschillende melkstromen duurzaam tot waarde te brengen. Meer informatie over deze nieuwe melkstroom volgt op korte termijn.’

Milde Beemster Geitenkaas nu verkrijgbaar in Nederlandse supermarkt

Geitenkaas wordt door steeds meer Nederlanders gewaardeerd. Beemster kaas komt daarom aan deze vraag tegemoet, met Beemster Geitenkaas in plakjes. Door de vier maanden natuurlijke rijping ontwikkelt deze kaas z’n fijne onderscheidende smaak. 

De geiten die voor de melk zorgen van deze bijzondere kaas zijn afkomstig van zeven geitenboerderijen uit Noord-Holland. Ze worden daar gevoerd met kuilgras uit de buurt dat vermengd is met lijnzaad. “Dat is goed voor de omega 3-vetzuren en zorgt voor zachtere melk”, zegt kaasmeester Henk Mul van Beemster kaas. “Dat maakt onze Beemster Geitenkaas niet alleen extra gezond, maar ook verrassend romig en lekker. Onze Beemster Geitenkaas is gemaakt van plantaardig stremsel en is dus een vegetarische kaas." 

Gezonde voeding blijkt ook duurzaam dankzij nieuw optimalisatiemodel

Voedingspatronen die gezonder zijn, blijken over het algemeen ook duurzamer. Dat geldt zowel voor een flexitarisch, vegetarisch, Mediterraan, Scandinavisch als een traditioneel Nederlandse menu. “De hoeveelheid vlees en de hoeveelheid calorieën zijn daarin het meest bepalend,” concludeert VU-wetenschapper Corné van Dooren.
Van Dooren onderzocht hoe duurzaam (milieu-impact) en gezond (voedingskundige kwaliteit) bestaande voedingspatronen zijn. “Ik zag dat de voedingspatronen gemeenschappelijke kenmerken hebben: ze bevatten per calorie weinig zout, weinig verzadigd vet en weinig toegevoegd suiker, maar wel veel vezels, essentiële vetzuren en plantaardige eiwit.” Hiermee ontwikkelde hij de Sustainable Nutrient-Rich Foods index, een slim wiskundig model om betere voedingsadviezen te geven. Hij deelde producten daarvoor in vier categorieën in: rood, wit, bruin en groen. Van Dooren: “De groene categorie met groenten, paddenstoelen, peulvruchten, sojaproducten en fruit scoort bijvoorbeeld op beide aspecten, duurzaam én gezond, het best.”
Van Dooren berekende de milieu-impact van voedsel door te kijken naar factoren als broeikasgassen en landgebruik. Daarnaast hield hij rekening met de voedingsstoffen, culturele acceptatie en de prijs en voerde hij een consumentenonderzoek uit. Uit het consumentenonderzoek bleek dat slecht scorende groepen zoals jonge, werkende mannen hun eetpatroon op een aantal punten zouden kunnen verbeteren. Van Dooren: “Deze groep zou er goed aan doen de snacks te vervangen door fruit als tussendoortje en vlees voor een deel te vervangen door vis. Verder raad ik ze aan de kaas bij lunch te vervangen door groente. Als ze dan ook meer water en minder alcohol gaan drinken, krijgen ze minder lege calorieën binnen.”

Dat er een link is tussen de voedingskundige kwaliteit en ecologische duurzaamheid van voedingspatronen was al wel bekend, maar hoe die link precies is was nog niet meetbaar gemaakt in modellen. De ecologische grenzen van de aarde staan onder grote druk, als het gaat om klimaatverandering, landgebruik, en watergebruik. Ons voedingspatroon is verantwoordelijk voor 20 tot 35% van onze klimaatimpact. Van Dooren: “Dit is een van de eerste studies die systematisch kijkt naar de relatie tussen broeikasgassen en de voedingswaarde van voedingsmiddelen en voedingspatronen.”