Nieuws

Insectenkweker investeert miljoenen

De Nederlandse insectenkweker Protix Biosystems gaat in Bergen op Zoom ‘tientallen miljoenen’ investeren in een nieuwe fabriek. Protix wil uit de insecten hoogwaardige eiwitten halen voor vis- en veevoeder. Het bedrijf ziet een grote markt in het kweken van insecten als alternatief voor eiwitten uit soja en vis. Het Dongense bedrijf produceert eiwitmeel als vervanging voor onder meer vismeel uit kleine vissen, waarmee onder andere kweekzalm wordt gevoed. Protix gaat larven van de zwarte soldaatvlieg kweken. Dit is een insect waarvan de larven veel voedsel opslaan. De larven voeden zich met restproducten van de groente- en fruitsector. Ze kunnen worden verwerkt tot eiwitpoeder en insectenolie. Protix kreeg vorig jaar €45 miljoen aan groeigeld van een groep investeerders waaronder investeringsmaatschappij Aqua-Spark, Rabobank en de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij.

Clean label Johma Salades

Omdat consumenten zich steeds bewuster worden van de samenstelling van additieven in gemaksproducten heeft Johma de recepturen van de broodsalades herontwikkeld, ze bevatten nu geen kunstmatige geur-, kleur-, en smaakstoffen meer. Deze verbeterslag gaat gepaard met een verfrissing van de verpakking en het logo. De omzetting naar clean label recepturen is nauwe samenwerking met de leveranciers gerealiseerd. Momenteel zijn nog 3 van de 18 varianten in ontwikkeling. Qua verpakking is het logo verjongd, met een duidelijke focus op de pay-off “Oet Twente”. Daarbij zijn de ingrediëntendeclaraties korter en overzichtelijker en daarmee ook transparanter geworden. Tot slot is het grafische design op de verpakking opgefrist met smakelijke foodfotografie.

Graskaasproeverij

Ter gelegenheid van de eerste graskaas van dit jaar heeft Cono Kaasmakers een graskaasproeverij midden in het weiland georganiseerd tussen de koeien. De graskaasproeverij stond volledig in het teken van de foodtrend Farm-to-Table. Mark Paauw, manager veehouderijzaken vertelde samen met de kaasmeester het ‘echte' Beemster kaas-verhaal. Foodtrendwatcher Marjan Ippel van Talkin’ Food ging over de trend Farm-to-Table in. De voor graskaas gebruikte gaas heeft in de weken na de weidegang een bijzondere smaak die een lekkere, frisse kaas oplevert met extra vitamine A. Beemster Graskaas is slechts vier weken per jaar te verkrijgen.

Samen in innovatie

Sauzenfabrikant Oliehoorn en procesapparatuur leverancier OMVE zullen gebruik gaan maken van de nieuwe faciliteiten van het Food Application Centre for Technology (FACT). De Provinsje Fryslân, het bedrijfsleven en het onderwijs hebben samen €6 miljoen geïnvesteerd in een innovatiecentrum voor voedseltechnologie: het FACT bij hogeschool Van Hall Larenstein en MBO Life Sciences in Leeuwarden. Voedselbedrijven in Noord-Nederland kunnen hier onderzoek doen, experimenteren en innoveren en werken daarbij intensief samen met het onderwijs.

Veel niet-toegestane claims op producten voor afvaldieet

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft bij een onderzoek naar etiketten en websites van voedingsmiddelen die verkocht worden als onderdeel van een afvaldieet geconstateerd dat veel bedrijven niet-toegestane voedings- en gezondheidsclaims gebruikten. De NVWA heeft voor het onderzoek producten van 36 verschillende bedrijven geïnspecteerd. Bij slechts 2 bedrijven voldeden de etiketten van alle onderzochte producten helemaal aan de regels.