Nieuws

Nieuwe champignonverwerkingsfabrieken

Wij Limburg meldt dat het Venlose champignonbedrijf Scelta Mushrooms nieuwe fabrieken gaat bouwen in Venlo en het Kruiningen. Met de investeringen is een bedrag gemoeid van 25 tot 30 miljoen euro. De fabriek in Venlo gaat 24/7 draaien en hier is werk voor 20+ personen. De faciliteit in Kruiningen gaat champignons tot hapjes en snacks verwerken. 

F&A Next

Meer voedsel produceren met minder ecologische belasting staat - in combinatie met de relatie tussen voeding & gezondheid - centraal tijdens de beurs F&A Next 2017 op 17 en 18 mei. F&A Next is een internationaal platform voor investeerders, start-ups en scale-ups in het food- en landbouwdomein. ‘De vraag naar voedsel neemt snel toe en de bestedingen aan voedsel zelfs nog sneller. Verwacht wordt dat deze tot 2030 met 70% zullen groeien,’ stelt Jeroen Leffelaar, Managing Director, Large Corporates Food & Agri bij Rabobank. ‘Tegelijkertijd neemt de hoeveelheid landbouwgrond per hoofd van de bevolking af en zullen we slimmer en efficiënter om moeten gaan met schaarse resources als water. Daarom geven we tijdens F&A Next ruim baan aan “smart farming”; hoe kunnen technologische innovaties bijdragen aan het duurzaam verhogen van de productie.’
De combinatie gezondheid en voeding stijgt met stip op de prioriteitenlijst van innovatie binnen de food en agri sector. ‘Inmiddels hebben wereldwijd zo’n twee miljard mensen overgewicht en 30% daarvan heeft obesitas,’ stelt Leffelaar. Verslechterende gezondheid en vitaliteit hebben een enorme impact op ziektekosten en arbeidsmarkt gerelateerde kosten en er wordt in toenemende mate gekeken naar het potentieel van de relatie tussen voeding en gezondheid. ‘Dat blijkt ook uit het groeiende aantal innovaties op het snijvlak voeding en gezondheid,’ concludeert Leffelaar. ‘Tijdens F&A Next geven we een overzicht van de huidige stand van zaken, bieden we een inkijkje in de toekomst, maar besteden we ook aandacht aan regelgeving en regulering.’
Uit de bijna 130 aanmeldingen zijn 20 start-ups geselecteerd die mogen pitchen voor een keur aan nationale en internationale investeerders. De start-ups variëren van het Nederlandse Cerescon, inmiddels landelijk al bekend vanwege hun aspergesteekrobot, tot internationale start-ups zoals het Britse HeyLikeWow dat suikervrije frisdrank en ‘proteine water’ produceert. De meest kansrijke pitches worden bekendgemaakt door ZKH Prins Constantijn van Oranje, speciale gezant van StartupDelta. Meer informatie over de deelnemende start-ups zal spoedig beschikbaar komen op de website van F&A Next: www.fanext.com.
Volgens Jan Meiling, Innovation Manager bij Wageningen University & Research ‘bracht F&A Next in 2016 een ongeëvenaarde groep F&A investeerders bij elkaar.’ Het evenement maakte bovendien zonneklaar dat multinationals en start-ups elkaar nodig hebben. ‘Multinationals willen op de hoogte blijven van wat er zich afspeelt in het innovatieve landschap en zoeken naar manieren om start-ups bij hun innovatie strategieën te betrekken,’ aldus Meiling. ‘Start-ups op hun beurt hebben op enig moment in hun ontwikkeling een corporate partner nodig. Deze afhankelijkheid zorgt voor een gemene deler die innovatie in food en agri een sterke stimulus geeft.’  

Inspectiemachine voor frietjes

Bij frietproducent Lutosa, dochter van McCain Foods, wordt een optische inspectie-installatie in gebruik genomen voor de kwaliteitscontrole van bevroren fritesproducten. Met optische apparatuur van Key Technology, een investering van $9 miljoen, wordt per 2018 in de productielocatie te Leuze-en-Hainaut gestart met de digitale sorteertechnologie. Dit zal naar verluidt de productie verhogen en de kwaliteit verbeteren, waardoor er een beter rendement gedraaid gaat worden.  

Uitbreiding Perfetti van Melle-snoepfabriek

Perfetti van Melle gaat naar verluidt voor $ 11 miljoen investeren in zijn productiefaciliteit in het Amerikaanse Kentucky. De van onder meer Menthos bekende snoepfabrikant gaat de capaciteit met 50% uitbreiden om aan de toekomstige vraag te kunnen voldoen. Er komen nieuwe productielijnen en er worden 70 medewerkers aangenomen. De locatie in Erlanger is de enige fabriek in de VS van de Nederlandse onderneming. Er werken 300 mensen. Afgelopen januari werd de plant nog opgeschrikt door een (stof)explosie in een van de silo’s voor bulksuiker, de derde in twaalf jaar tijd. (Bron: Powder & Bulk Solids). 

Innovatieprogramma rond zeewier

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken heeft op 12 april op Scheveningen het startschot gegeven voor het innovatieprogramma ‘Seaweed for Food and Feed’. Hiermee wordt de komende jaren geïnvesteerd in duurzame teelt van zeewier en het geschikt maken van zeewier voor humane consumptie en diervoeder als plantaardige eiwitbron. Vanuit de Voedselagenda van het kabinet is de komende vier jaar in totaal 5 miljoen euro beschikbaar voor de ontwikkeling van een duurzame zeewiersector in Nederland.
Het zeewier-programma sluit aan bij de inzet van het kabinet om de beschikbaarheid en aantrekkelijkheid van plantaardige producten, zoals zeewier, te verhogen. Staatssecretaris Van Dam gaf het startschot tijdens het oogstfeest ‘Buitengewoon Zeewier’ van de Stichting Noordzeeboerderij die vorig jaar een zeewier-proefboerderij voor de kust van Scheveningen te water heeft gelaten. Tijdens het feest werd de eerste oogst door de staatssecretaris aan land gebracht. Samen met Mark Kulsdom van The Dutch Weed burger verwerkte Van Dam het zeewier vervolgens tot het nieuwe voedselproduct ‘Seawharma’. Van Dam: “Zeewier is de groente van de toekomst: duurzaam en gezond. Veel mensen weten nog niet dat zeewier niet alleen lekker is maar ook makkelijk kan worden bereid. Met het innovatieprogramma zetten we in op nieuwe voedselproducten die duurzaam worden geproduceerd en die aantrekkelijk zijn voor een breed publiek.”