Nieuws

HAK in koelvers

Conservenproducent HAK heeft tijdens de publicatie van zijn jaarcijfers de ambitie uitgesproken koelverse groenten te gaan aanbieden. Om de stap naar het koelvak te kunnen zetten is de Bossche groentespecialist Peter van Halder Grootverbruik overgenomen. Dit is een leverancier van voorgesneden en gewassen groenten voor grootverbruik en de horeca. Doel is dat Hak met verse groenten begin 2018 in het koelvak bij de supermarken zal liggen. Overigens zit HAK al beperkt in koelvers. In mei kwamen twee bonenburgers en een bonenworst onder HAK merk op de markt. Het zal niet gemakkelijk worden. Koelverse groente is een huismerkmarkt die sterk prijsgedreven is. Jaren terug probeerde HAK het al eens in diepvries, maar dat werd geen succes. Veel succes is er momenteel wel met de HAK-stazakken met conserven. 

Europese clustering bij Danone

Zuivelconcern Danone gaat zijn Europese structuur consolideren. België, Nederland, Verenigd Koninkrijk en Ierland vormen voortaan één cluster. Algemeen directeur Kris Geeraert vertrekt, zijn opvolger is de geclusterde afdelingen België, Nederland, VK en Ierland is general manager Adam Grant. Hij is nu nog managing director Danone Dairy UK & Ireland. Stephan van Kuik, nu commercieel directeur Benelux, wordt business development director in Grants team. 

Streep door glucoseclaim

De Duitse fabrikant Dextro Energy mag zijn druivensuiker niet gezond noemen en zijn glucosetabletjes niet aanprijzen als natuurlijke energiebron. Dit is bepaald door het Hof van Justitie van de Europese Unie. Hiermee moet de fabrikant afzien van reeks gezondheidsclaims die Dextro wilde gebruiken om de glucoseblokjes te promoten. In 2015 oordeelde de EFSA dat er een causaal verband is tussen glucose-inname en energiefuncties in het lichaam, maar de Europese Commissie geeft Dextro desondanks geen toestemming om zulke energieclaims te maken. Verboden beweringen zijn: 'glucose ondersteunt normale fysieke inspanning', 'glucose ondersteunt normale spierfuncties' en 'glucose zorgt op natuurlijke wijze voor energie tijdens het sporten'. 

Te veel acrylamide in food

NGO-organisatie ‘Changing Markets Foundation’ stelt dat nog altijd te veel levensmiddelen besmet zijn met acrylamide. Uit de ongepubliceerde analyseresultaten uit 2015 van EFSA, de Europese voedselautoriteit, blijkt dat een op de veertien producten gevaarlijke hoge gehalten van de carcinogene stof bevatten. De EFSA onderzocht 15.000 producten. Het hoogste gehalte van 5887 μg/kg, bijna zes keer de Europese referentiewaarde, werd gevonden in Duitse aardappelchips. Twee na hoogste scoorden Spaanse koekjes met 5085 μg/kg, tien keer boven de Europese ijkwaarde voor deze productgroep.  

Symposium zoutreductie

De resultaten die tot nu toe bereikt zijn qua zoutreductie en nog te zetten stappen komen aan bod tijdens een speciaal symposium over dit onderwerp op 8 juni in Ede. Food Valley NL organiseert deze dag voor beroepsbeoefenaren in de voedingsmiddelenindustrie. Er wordt ingegaan op onder meer smaakperceptie, textuurverandering, houdbaarheid en communicatie op het etiket. Bijna twintig organisaties uit binnen- en buitenland delen hun kennis, ervaring en ambities op dit vlak met het publiek. Deelnemers kunnen verschillende zoutverlaagde producten proeven.