Nieuws

Europese clustering bij Danone

Zuivelconcern Danone gaat zijn Europese structuur consolideren. België, Nederland, Verenigd Koninkrijk en Ierland vormen voortaan één cluster. Algemeen directeur Kris Geeraert vertrekt, zijn opvolger is de geclusterde afdelingen België, Nederland, VK en Ierland is general manager Adam Grant. Hij is nu nog managing director Danone Dairy UK & Ireland. Stephan van Kuik, nu commercieel directeur Benelux, wordt business development director in Grants team. 

Streep door glucoseclaim

De Duitse fabrikant Dextro Energy mag zijn druivensuiker niet gezond noemen en zijn glucosetabletjes niet aanprijzen als natuurlijke energiebron. Dit is bepaald door het Hof van Justitie van de Europese Unie. Hiermee moet de fabrikant afzien van reeks gezondheidsclaims die Dextro wilde gebruiken om de glucoseblokjes te promoten. In 2015 oordeelde de EFSA dat er een causaal verband is tussen glucose-inname en energiefuncties in het lichaam, maar de Europese Commissie geeft Dextro desondanks geen toestemming om zulke energieclaims te maken. Verboden beweringen zijn: 'glucose ondersteunt normale fysieke inspanning', 'glucose ondersteunt normale spierfuncties' en 'glucose zorgt op natuurlijke wijze voor energie tijdens het sporten'. 

Te veel acrylamide in food

NGO-organisatie ‘Changing Markets Foundation’ stelt dat nog altijd te veel levensmiddelen besmet zijn met acrylamide. Uit de ongepubliceerde analyseresultaten uit 2015 van EFSA, de Europese voedselautoriteit, blijkt dat een op de veertien producten gevaarlijke hoge gehalten van de carcinogene stof bevatten. De EFSA onderzocht 15.000 producten. Het hoogste gehalte van 5887 μg/kg, bijna zes keer de Europese referentiewaarde, werd gevonden in Duitse aardappelchips. Twee na hoogste scoorden Spaanse koekjes met 5085 μg/kg, tien keer boven de Europese ijkwaarde voor deze productgroep.  

Symposium zoutreductie

De resultaten die tot nu toe bereikt zijn qua zoutreductie en nog te zetten stappen komen aan bod tijdens een speciaal symposium over dit onderwerp op 8 juni in Ede. Food Valley NL organiseert deze dag voor beroepsbeoefenaren in de voedingsmiddelenindustrie. Er wordt ingegaan op onder meer smaakperceptie, textuurverandering, houdbaarheid en communicatie op het etiket. Bijna twintig organisaties uit binnen- en buitenland delen hun kennis, ervaring en ambities op dit vlak met het publiek. Deelnemers kunnen verschillende zoutverlaagde producten proeven. 

Nieuwe food challenge

Nederland wordt gastland voor de ‘European Agri&Food Startup of the Year Challenge’ die dit jaar voor het eerst georganiseerd wordt. Europa’s beste agri&food startups - die in eerdere nationale voorrondes gewonnen hebben - nemen het in de challenge tegen elkaar op voor een publiek van investeerders en gevestigde agri&food-bedrijven. De internationale competitie wordt gezien als een aanjager voor innovatie en is bedoeld om nieuwe mogelijkheden voor duurzame en efficiënte voedselproductie snel op de markt te brengen. Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken maakte de Nederlandse voortrekkersrol in de Europese challenge op 17 mei bekend tijdens de opening van F&A Next in Wageningen, een internationale conferentie voor innovatie in agri&food.