Nieuws

ForFarmers heropent fabriek

ForFarmers Nederland gaat zijn fabriek in Deventer heropenen en herbouwen. De fabriek werd in januari 2015 gesloten en zal nu weer in gebruik genomen worden voor de productie van GMO-vrij voer. ForFarmers ziet kansen voor de afzet van GMO-vrij voer in Duitsland door een sterk gestegen vraag. ‘Genvrij’ is hier een hot item onder consumenten en GMO-vrije zuivelproducten zijn er al jaren razend populair. ForFarmers merkt dat er vooral in de herkauwerssectoren (melkvee, vleesvee, geiten en schapen) meer voer nodig is. De fabriek kan met zo’n 250 kiloton voer per dag aan die vraag voldoen. De productie zal volledig GMO-vrij zijn en in Nederland de eerste in zijn soort. Het veevoederbedrijf investeert zo’n €3 miljoen in de verbouwing, die over 9 maanden klaar moet zijn.

Onderzoek naar relatie voedsel en Alzheimer

TOP bv en Wageningen UR hebben samen een uitgebreide literatuurstudie verricht naar voedsel en levensstijl in relatie met Alzheimer. De literatuurstudie vormt het uitgangspunt voor een groot praktijkonderzoek dat in de loop van 2018 zal worden gestart.

Vanuit Wageningen UR is professor Harry Wichers betrokken bij de literatuurstudie en het onderzoek. Honderden wetenschappelijke artikelen zijn de afgelopen maanden bekeken en beoordeeld op micronutriënten, voedselproducten en voedselpatronen. De bevindingen uit de studie worden nu nog niet openbaar gemaakt, maar vormen de basis voor het vervolgonderzoek in de praktijk.

Dementie is inmiddels doodsoorzaak nummer 1 in Nederland. De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Sinds de jaren ‘50 is het aantal mensen met Alzheimer verdubbeld en de verwachting is dat er in de komende 25 jaar opnieuw een verdubbeling gaat plaatsvinden (tot een half miljoen patiënten).

Ondanks tientallen jaren farmaceutisch onderzoek is er nog steeds geen medicijn gevonden, en grotere farmaceutische bedrijven stoppen zelfs hun onderzoek. Ook is er twijfel over het mechanisme achter het ontstaan van Alzheimer. Het praktijkonderzoek zal zich richten op de vraag of er wellicht een samenhang is te vinden tussen voedselpatronen en levensstijl enerzijds, en de ontwikkeling van verschijnselen van dementie anderzijds. Daarnaast is een belangrijk doel om de kwaliteit van leven van de patiënten te verbeteren. Het praktijkonderzoek start in de loop van 2018 en zal naar verwachting 1 jaar duren.

Europees Referentie Laboratorium

RIKILT Wageningen University & Research is per 1 maart 2018 het instituut het nieuwe Europees Referentie Laboratorium (EURL) voor mycotoxinen en planttoxinen. De taak wordt uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie. Als EURL moet het instituut ervoor zorgen dat het onderzoek en de wettelijk verplichte controle naar door planten en schimmels gemaakte gifstoffen in voeding en diervoeder goed wordt opgezet en uitgevoerd. Een belangrijk onderdeel hiervan is het beschikbaar stellen van meetmethoden om deze stoffen te kunnen analyseren. Als bepaalde methoden niet beschikbaar zijn, moet het EURL die ontwikkelen. Ook organiseert een EURL ringtesten om de analyseresultaten van nationale referentielaboratoria in Europa te toetsen en vergelijken.

Geldinjectie voor laboratoriumkip

 De Israëlische startup SuperMeat heeft $ 3 miljoen aan financiering opgehaald en haar krachten gebundeld met een van Europa's grootste pluimveeproducenten, PHW. Daarmee vestigt het Israëlische bedrijf zich als belangrijke speler in de wereldwijde verschuiving richting in laboratoria gekweekte zogeheten schone kip. De PHW-groep, met ongeveer 6.900 werknemers en een totale omzet van EUR 2,46 miljard, produceert en verkoopt hoogwaardige pluimveespecialiteiten, zoals kip, kalkoen en eend, onder de merknaam Wiesenhof.

IOI Loders Croklaan wint Sustainability Champion Award

De jury van de Food Ingredients Europe Innovation Awards heeft IOI Loders Croklaan de Sustainability Champion Award toegekend voor het opzetten van een traceerbare, transparente en duurzame bevoorradingsketen voor palmolie. Het Palm Oil Sustainability Program van bestaat uit 3 stappen: nadruk op traceerbaarheid, risicobeoordeling en versterking van leverancierscapaciteit. Alles is te volgen op het regelmatig bijgewerkte online Palm Oil Dashboard. Ben Vreeburg, Director Sustainability bij IOI Loders Croklaan, legt uit: "We zijn erg trots op deze Sustainability Champion Award, want hij erkent dat we op de goede weg zijn en dat we een motor zijn voor innovaties en transformatie van de industrie. We hebben een traceerbaarheid van 100% tot het niveau van de fabriek bereikt. Met ons versterkte beleid en onze toezeggingen hebben we een nieuwe standaard voor best-practices in de sector vastgesteld. "