Nieuwe EU-wetgeving inzake voedselinformatie
Vanaf 1 april 2020 is het noodzakelijk dat fabrikanten de herkomst van de ingrediënten van hun producten vermelden op het etiket, als het ingrediënt een andere herkomst heeft dan het product zelf.
De nieuwe verordening is een aanvulling op de Food Information to Consumers regelgeving (FIC, in het Nederlands: Wet Voedselinformatie), deze wetgeving zal zorgen voor meer transparantie voor de consument.
De nieuwe wet combineert 2 richtlijnen in één wetgeving:
2000/13/EG – etikettering, presentatie en reclame voor levensmiddelen (van toepassing tot en met 12 december 2014)
90/496/EEG – voedingswaarde-etikettering van levensmiddelen
Belangrijkste veranderingen
•Verbeterde leesbaarheid van informatie (minimale lettergrootte voor de verplichte informatie)
•Duidelijker en geharmoniseerde presentatie van allergenen (zoals soja, noten, gluten, lactose) voor voorverpakte levensmiddelen (cursivering door het lettertype, de stijl of de achtergrondkleur) in de lijst van ingrediënten.
•Verplichte allergenen informatie voor niet-voorverpakte levensmiddelen, inclusief in restaurants en cafés
•Eis van bepaalde voedingswaarde-informatie voor meerderheid van voorverpakte verwerkte levensmiddelen.
•Oorsprong van de verplichte informatie voor vers vlees van varkens, schapen , geiten en pluimvee.
•Dezelfde etiketteringsvoorschriften voor online, verkoop op afstand of het kopen in een winkel
•Lijst van technisch vervaardigde nanomaterialen in de ingrediënten.
•Specifieke informatie over de plantaardige oorsprong van geraffineerde oliën en vetten
•Versterkte regels ter voorkoming van misleidende praktijken
•Indicatie van plaatsvervanger ingrediënt voor ‘nabootsing’ voedingsmiddelen.
•Duidelijke vermelding van “gevormd vlees” of “gevormde vis”
•Duidelijke indicatie van ontdooide producten.
Bron: Voedingsindustrie