Nieuws

Kwart bedrijven met personeelstekort

PersoneelstekortPersoneelstekort is al een tijdje een issue bij bedrijven. Nog steeds ervaart een kwart van alle bedrijven obstakels bij het uitvoeren van bedrijfsactiviteiten door een tekort aan arbeidskrachten. Aan het begin van het derde kwartaal van 2019 werden hier het meeste meldingen van gemaakt. Het ondernemersvertrouwen is iets gedaald naar 10,6 maar ondernemers blijven positief. Dit melden het CBS, KVK en andere organisaties.  

Sinds medio 2018 heeft ongeveer een kwart van het niet-financiële bedrijfsleven een tekort aan arbeidskrachten. Dit is aan het begin van het derde kwartaal van 2019 niet veel veranderd. Ondanks de feiten verwacht 12 procent van deze ondernemers dat hun personeelsbestand uitgebreid kan worden. Dit percentage is lager dan vorig jaar, toen 18 procent de toename van personeelssterkte voorspelde. 

Zakelijke dienstverlening

Bij ongeveer 35 procent van de zakelijke dienstverlening is er een tekort aan arbeidskrachten. Bij de sector vervoer en opslag is dit 32 procent. Ook de sectoren informatie en communicatie, horeca en bouwnijverheid hebben een hoger percentage dan gemiddeld. In de delfstoffenwinning is dit slechts 5 procent. 

 

Ondernemers positief

Ondanks dat het ondernemersvertrouwen 1,4 punt lager is dan in het tweede kwartaal van 2019 is het sentiment onder ondernemers nog steeds positief. De stemmingsindicator ligt ruim boven het gemiddelde sinds de start van de meting in 2008.

Bron: © KVK en CBS

Mbo, hbo en voedingsbedrijven werken in Vlaardingen samen in één gebouw

Fia

 

De Food Innovation Academy in Vlaardingen bestaat inmiddels 4 jaar en de eerste resultaten zijn zichtbaar. De eerste 10 mbo-leerlingen hebben hun diploma gekregen. Ze hebben vrijwel allemaal een baan gevonden bij een van de deelnemende bedrijven. Voor volgend jaar hebben 30 leerlingen zich aangemeld voor de mbo-opleiding. De volgende mijlpaal wordt het in gebruik nemen van het gebouw waar mbo, hbo en voedingsbedrijven samenwerken. 

Naast de fabriek van het bedrijf Royal Steensma in Vlaardingen staat een gebouw van 4 verdiepingen. Het heeft een eigen entree en is via een loopbrug met Royal Steensma verbonden. Het gebouw wordt nu verbouwd tot het kloppend hart van de Food Innovation Academy. Daar komen bedrijfsleven en onderwijs samen. Praktijklessen staan er centraal. Ook zijn er faciliteiten voor onderzoek, innovatie en presentaties voor zowel het onderwijs als het bedrijfsleven. Het gebouw wordt in september in gebruik genomen.

Op de derde etage komt een auditorium en een workshopkeuken. Hier kunnen de deelnemende bedrijven in de voedingsindustrie demonstraties geven voor hun klanten. Op deze etage is ook een leslokaal waar schoolverlaters worden klaargestoomd voor een baan in de levensmiddelenbranche. Een etage lager bevinden zich 3 laboratoriums: een microbiologisch, een chemisch en een sensorisch lab.

Op de eerste etage komen productiemachines die de deelnemende bedrijven beschikbaar stellen. Het gaat om apparatuur die deze bedrijven nog steeds gebruiken. Zo kunnen de studenten hier praktijkervaring mee opdoen. Als tegenprestatie mogen de partners dit gebouw en alle faciliteiten die het heeft, gebruiken voor hun eigen personeel of voor klanten. Op de begane grond komt een bijzonder horecaconcept. Dit horecaconcept wordt ook toegankelijk voor consumenten uit de omgeving. Mogelijk worden hier in de toekomst kookdemonstraties gegeven. Ook komt er een winkel waar mensen producten kunnen kopen die in de deelnemende bedrijven gemaakt worden. 

Zie voor meer informatie over de Food Innovation Academy de site van dit initiatief.

bron: VMT, juli 2019 

Zwanenberg en Struik in gesprek

Struik logo

       

 Zwanenberg Food Group en Struik Foods laten weten dat er aftastende gesprekken tussen beide bedrijven hebben plaatsgevonden.

 Zij benadrukken echter dat het te vroeg is voor conclusies.                   

 Als  er nieuwe ontwikkelingen zijn zullen de bedrijven hiermee naar buiten komen..

 Bron: © Struik Food en Zwanenberg Food Group

ACM start onderzoek prijsvorming in voedselketen

VoedselketenDe Autoriteit Consument & Markt (ACM) start op verzoek van de Minister van Landbouw de monitor prijsvorming in de voedselketen. De weg die ons voedsel aflegt van boer tot bord kent vele schakels. De monitor laat straks per schakel zien welke prijs ondernemingen betaalden voor inkoop van een product en wat de verkoopprijs is. De monitor gaat ook de verschillen in prijsopbouw beschrijven tussen een aantal reguliere producten en de duurzame variant daarvan. Het gaat in eerste instantie om zes producten: uien, witte kool/zuurkool, tomaten, peren, melk en varkensvlees. Dit is een dwarsdoorsnede van agrarische producten die in Nederland worden geproduceerd en geconsumeerd. De monitor bekijkt behalve de prijsvorming ook de ontwikkelingen op de agrarische markten.

Wageningen Economic Research gaat de data voor de ACM verzamelen. Elk jaar publiceert de ACM de resultaten. De monitor wordt ten minste twee jaar uitgevoerd. Halverwege 2020 zal de eerste rapportage gepubliceerd worden. Marktpartijen worden benaderd om mee te werken aan het onderzoek.

Welke informatie verzamelt de monitor voedselketen?

De monitor kijkt naar zowel de in- als de verkoopprijs in iedere schakel van de voedselketen. Concreet gaat het bijvoorbeeld dan om vragen als: Hoeveel betaalt een verpakker van uien voor een kilo uien van de boer? Is er een verschil met een duurzaam geteelde ui? Hoeveel rekent hij voor het verpakken en voor hoeveel verkoopt hij bijvoorbeeld de verpakte uien verder aan een tussenhandelaar? Zo wordt duidelijk hoe de euro die de consument uitgeeft aan voedsel, wordt verdeeld over de verschillende schakels.

Waarom een monitor?

Veel boeren en tuinders vinden dat ze weinig invloed hebben op de prijs die ze kunnen vragen voor hun producten. Sommige producenten geven aan dat de eisen op het gebied van dierenwelzijn en duurzaamheid worden verhoogd zonder dat daar passende opbrengsten tegenover staan. Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, wil de positie van de boer in de voedselketen versterken en ervoor zorgen dat  boeren en tuinders niets in de weg staat om te verduurzamen. De monitor van de ACM zal inzicht geven in de prijzen in de diverse schakels van de voedselketen en de verschillen tussen reguliere producten en de duurzame varianten, zodat de maatschappelijke discussie gevoerd kan worden op basis van feiten. Ook wordt gekeken naar mechanismen achter de prijsvorming, zodat de verschillen tussen bijvoorbeeld ondernemingen, productvarianten en seizoenen beter verklaard zullen kunnen worden.

Bron: © ACM

Nieuwe subsidiekans voedingsindustrie

Subsidiekans

De overheid kondigde begin juli 2019 een nieuwe subsidieregeling aan voor ‘Versnelde klimaatinvesteringen in de industrie’ (VKII). Vanaf 1 augustus komt er € 28 miljoen beschikbaar voor grootschalige investeringen in energie-efficiëntie, recycling en hergebruik van afval, lokale infrastructuur en andere CO2-reducerende maatregelen. Deze regeling biedt grote kansen voor de voedingsindustrie. 

Waar kan ik subsidie voor aanvragen?

Producenten en distributeurs in de industrie komen in aanmerking voor subsidie wanneer ze investeren in apparaten, systemen of technieken die CO2-emissies reduceren. In aanmerking komen investeringen die zich richten op bijvoorbeeld:

• Energie-efficiëntie 
• Recycling en hergebruik van afval 
• Overige CO2-reducerende maatregelen

Wat zijn de belangrijkste voorwaarden voor subsidie?

Investeringen moeten een bewezen werking hebben. Dat wil zeggen dat de techniek al minimaal drie keer in Nederland is gedemonstreerd. De investeringen komen in aanmerking voor subsidie wanneer ze een terugverdientijd zonder subsidie van meer dan vijf jaar hebben.

De aanvraagperiode loopt van 1 augustus 2019 tot en met 30 juni 2020. De beoordeling is op volgorde van binnenkomst. Naar onze verwachting is het subsidiebudget dan ook snel uitgeput. Het is daarom zaak om direct actie te ondernemen wanneer je in aanmerking wilt komen voor subsidie. Wij adviseren een aanvraag zo spoedig mogelijk, dan wel op de dag van de openstelling, in te dienen.

Hoeveel bedraagt de subsidie?

Afhankelijk van de investering bedraagt de subsidie 30% tot 70%. Het subsidiebedrag is minimaal € 125.000 en maximaal € 3 miljoen. Het budget voor deze regeling is € 28 miljoen. Doordat versnelde CO2-reductie in Nederland in 2020 het hoofddoel is, ligt de focus op grootschalige projecten.

Subsidie voor klimaatinvesteringen industrie aanvragen?

De naam van de regeling toont al aan dat deze breed in te zetten is. Er liggen daarom kansen voor jouw organisatie of project!

Bekijk hier of je in aanmerking komt voor subsidie >>

Bron: © Subvention