Nieuws

Rabobank: 'Voedselprijzen blijven hoog in 2022'

Rabobank grondstoffenstijging2021 was een jaar van ongekende uitdagingen op verschillende fronten. De wereld vecht nog steeds tegen covid en de economische en sociale gevolgen daarvan, die nog grotendeels onzeker zijn. Het klimaat is in een aantal regio's extreem geweest, met duidelijke nadelige gevolgen voor gewassen, en het bewustzijn van de klimaatverandering neemt toe, wat mogelijk zal leiden tot een grotere vraag naar biobrandstoffen in de toekomst. In het algemeen is de vraag naar landbouwgrondstoffen sterk gestegen, niet altijd voor consumptie maar ook voor "just in case"-voorraden, waardoor druk wordt uitgeoefend op de toeleveringsketens, die al op een aantal fronten onder druk staan. De inflatiedruk strekt zich stroomopwaarts uit tot de inputs, en stroomafwaarts tot de dierlijke eiwitten en de algemene economie, aldus de Rabobank.

2022 zal waarschijnlijk minder verstoringen in verband met covid met zich meebrengen, maar wat de landbouwgrondstoffenprijzen betreft, lijkt elk gevoel van normalisering onwaarschijnlijk, en de inflatie in deze sector is vrijwel zeker niet slechts 'tijdelijk'. Elke aanzienlijke daling van de landbouwtermijnprijzen zal waarschijnlijk worden beantwoord door een aanzienlijke inhaalbeweging van de consumenten om zich in te dekken, wat in deze periode van hoge prijzen beperkt is gebleven. 2022 zal uitgaan van lage voorraden van veel landbouwgrondstoffen, wat tot een grotere volatiliteit zou moeten leiden.

Hogere grondstoffenprijzen leiden tot voedselinflatie

Het is hoogst onwaarschijnlijk dat de voedselprijzen in 2022 zullen terugkeren naar de vijf- of tienjaarsgemiddelden, aangezien de grondstoffenprijzen nu worden ondersteund door inflatie in de algemene economie, waaronder hoge scheepvaartkosten (astronomisch voor containers), energie- en meststofprijzen, alsook een tekort aan arbeidskrachten in veel landen.

Naarmate het jaar 2022 nadert, kan de paniekaankoop voor sommige grondstoffen afnemen naarmate het aantal sterfgevallen als gevolg van covid daalt en lockdowns minder waarschijnlijk, korter en/of minder streng worden. Met minder strikte sociale afstandsmaatregelen kunnen de havens wereldwijd de achterstand en de toegenomen vraag wellicht beter aan. Een "normalisering" van de bevoorradingsketen in 2022 is echter onwaarschijnlijk en de spelers zullen troost moeten vinden in een lichte daling van de prijzen ten opzichte van de historische hoogtepunten, en hopelijk minder annuleringen van boekingen. 

Hogere inputkosten voor de landbouw, duur transport en een goede vraag zorgen voor een grimmige combinatie. Deze inflatiedruk zal zich naar verwachting stroomopwaarts door de toeleveringsketen verplaatsen om in 2022 de consument te bereiken, met onzekere sociale gevolgen. De proportionele prijsstijging in de schappen van de supermarkten zal uiteraard veel kleiner zijn, aangezien de grondstoffenprijzen gewoonlijk slechts een relatief klein deel van de prijzen van de eindproducten uitmaken. Maar de sociale onvrede is in een aantal landen al voelbaar en in 2022 zullen er waarschijnlijk nog meer volgen.

Lees het rapport â€˜Markets Research Outlook 2022: Hell in the Handbasket’
Research.rabobank.com

Bron: Rabobank