Nieuws

Voedingsindustrie blijft stabiele sector

potten aug

Uit de jaarlijkse Monitor van de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI), die op donderdag 10 oktober is gepresenteerd, blijkt dat de levensmiddelenindustrie in Nederland zich wederom zeer stabiel blijft ontwikkelen. De toekomstige uitdagingen voor de sector zijn bijvoorbeeld de gewijzigde opstelling van de VS ten opzichte van handelsverdragen en natuurlijk de Brexit. De uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk steeg in 2018 met 2,1 procent naar een bedrag van 4,6 miljard euro. De Brexit zal hierdoor voor de Nederlandse levensmiddelenindustrie grote gevolgen hebben.

Naast bovenstaande punten vormen ook de nationale én wereldwijde klimaatdoelstellingen grote uitdagingen voor zowel bedrijven als overheden. Voor het eerst is ook de CO2-uitstoot opgenomen in de Monitor Levensmiddelenindustrie. Marian Geluk, directeur FNLI: “Sinds 2011 daalt de relatieve CO2-uitstoot gemiddeld met 3 procent. De uitdaging voor de komende jaren wordt het realiseren van een absolute daling van die CO2-uitstoot.”

De Nederlandse levensmiddelenindustrie is in 2018 met 2,9 procent gegroeid. De groei van het totaal aantal bedrijven in de sector zet ook door met 5,5 procent naar in totaal 6.525 bedrijven in 2019. Deze toename komt vooral door de stijging van het aantal kleine bedrijven, ondernemingen met minder dan 10 werknemers in dienst.

Klik hier voor de Monitor Levensmiddelenindustrie 2019

Bron: © FNLI