Nieuws

Kwart bedrijven met personeelstekort

PersoneelstekortPersoneelstekort is al een tijdje een issue bij bedrijven. Nog steeds ervaart een kwart van alle bedrijven obstakels bij het uitvoeren van bedrijfsactiviteiten door een tekort aan arbeidskrachten. Aan het begin van het derde kwartaal van 2019 werden hier het meeste meldingen van gemaakt. Het ondernemersvertrouwen is iets gedaald naar 10,6 maar ondernemers blijven positief. Dit melden het CBS, KVK en andere organisaties.  

Sinds medio 2018 heeft ongeveer een kwart van het niet-financiële bedrijfsleven een tekort aan arbeidskrachten. Dit is aan het begin van het derde kwartaal van 2019 niet veel veranderd. Ondanks de feiten verwacht 12 procent van deze ondernemers dat hun personeelsbestand uitgebreid kan worden. Dit percentage is lager dan vorig jaar, toen 18 procent de toename van personeelssterkte voorspelde. 

Zakelijke dienstverlening

Bij ongeveer 35 procent van de zakelijke dienstverlening is er een tekort aan arbeidskrachten. Bij de sector vervoer en opslag is dit 32 procent. Ook de sectoren informatie en communicatie, horeca en bouwnijverheid hebben een hoger percentage dan gemiddeld. In de delfstoffenwinning is dit slechts 5 procent. 

 

Ondernemers positief

Ondanks dat het ondernemersvertrouwen 1,4 punt lager is dan in het tweede kwartaal van 2019 is het sentiment onder ondernemers nog steeds positief. De stemmingsindicator ligt ruim boven het gemiddelde sinds de start van de meting in 2008.

Bron: © KVK en CBS