Nieuws

Gebruikte machines in het buitenland verkopen?

Troostwijk

Wereldwijd bestaat er grote interesse voor gebruikte machines uit de voedingsmiddelenindustrie. Met de opbrengst van de oudere machines kan geïnvesteerd worden in vernieuwing. Hoe ingewikkeld is de verkoop van een overtollige machine aan een buitenlandse afnemer nu eigenlijk?

Wie materieel uit de fabriek wil verkopen kan dat doen via diverse internationale verkoopsites. De vraagprijs op dergelijke sites is altijd zo hoog mogelijk. Kopers weten dit en bieden in eerste instantie dus laag. De vraagprijs wordt op deze manier zelden gehaald. Dit is ook het geval bij het aanbieden van een compleet bedrijf. De verkoop van de eerste 20% aan materiaal gaat meestal snel, maar met het restant blijven bedrijven soms nog jaren zitten. Weer een andere optie is een totaalbod van een collegabedrijf bijvoorbeeld. Dit levert echter vaak slechts een deel van de eigenlijke waarde op, omdat niet alle machines interessant zijn voor de koper.

‘Deal is een deal’ geldt niet overal

Nadat de prijs is overeengekomen, komt de koper zijn aankoop meestal bekijken. De onderhandelingen beginnen dan vaak weer opnieuw. Bij een buitenlandse koper vormt de taal soms een aanzienlijke barrière. Bovendien geldt in veel culturen niet het West-Europese principe ‘afspraak is afspraak’. Zelfs als de koop schijnbaar is gesloten,  blijven sommige kopers nog door onderhandelen. Zelfs tijdens het transport. Is de deal uiteindelijk definitief, dan moet de verkoper voor elk verkocht object een aparte factuur maken. In het geval van een btw-object dient de verkoper bovendien een exportverklaring op te stellen. Vervolgens moet hij rustig afwachten tot hij zijn geld krijgt. Zelf over de grens verkopen kan zodoende een tijdrovende en risicovolle onderneming zijn. 

Veilig, snel en zeker

Naast verkopen in eigen beheer kan een verkoper ook besluiten zijn machines online te laten veilen bij een internationaal opererend veilinghuis. De verkoper bespaart daarmee veel tijd en heeft tevens de zekerheid dat betaling van de geboden prijs ook echt plaatsvindt. De ondernemer komt zonder al te veel inspanningen van zijn overtollig materieel af en stuurt alleen een factuur voor de uiteindelijke opbrengst (minus de courtage) naar het veilinghuis.

Gemiddeld is het volledige traject van aanbod tot verkoop, inclusief betaling aan de verkoper, binnen 8 tot 10 weken afgehandeld. Kopers betalen altijd vooruit. Aflevering vindt pas na ontvangst van het geld plaats. Het geld wordt zolang veilig gestald op een derdenrekening. Eventuele exportverklaringen worden geregeld en ook voor het overschrijven van de kentekens van de machines met de juiste documenten wordt gezorgd.

Bron: Troostwijk Veilingen