Agenda

Themabijeenkomst “Veilig werken, een must”
26/01/2018, 09:00 - 13:00
Locatie Ardagh Glass

Verslag van PAVO bijeenkomst : “Veilig werken, een must” bij Ardagh Glas in Dongen

Op 26 januari j.l. was de Stichting Pavo te gast bij Ardagh Glass te Dongen voor een bijeenkomst met het thema “Veilig werken is een must”. De glasfabriek in Dongen is een van de grootste producenten van containerglas voor de dranken- en voedingsmiddelenindustrie in Europa. Deze fabriek produceert jaarlijks (24 uur per dag, 7 dagen per week en 365 dagen per jaar) zo'n 300.000 ton glas, omgerekend zo'n 1,2 miljard flessen en potten. Opdrachtgevers zijn, het nabij gelegen Coca Cola, Heineken, AB- Inbev, Mars Food en Kraft Heinz. Daarnaast ook voor verschillende Pavo-leden.
Ardagh heeft veiligheid op een heel hoog niveau staan maar geeft duidelijk aan dat het altijd nog beter kan en moet. De 108 productiebedrijven uit de Ardagh group worden uitgedaagd om het elke dag nog veiliger te doen en ze worden onderling via verschillende KPI’s hierop gebenchmarked.

Sjoerd Stelwagen en Ron Prijn van Ardagh hebben ons meegenomen in het B-safe programma dat bestaat uit 8 pijlers waarmee een ongeval, een bijna ongeval of een potentieel risico wordt ontrafeld om daarna tot verbeteringen te komen. De leidinggevenden zijn verplicht om terugkoppeling te geven op meldingen en ingebrachte potentiele verbeteringen. Het bedrijf heeft gekozen voor een sterk visuele communicatie, heel veel zaken worden binnen het gehele bedrijf in duidelijke plaatjes uitgebeeld. Veiligheid is de primaire verantwoordelijkheid van iedere medewerker en van de leiding gevende. Iedere medewerker heeft een VCA certificaat.

Veiligheid is de aanwezigheid van beheersmaatregelen, niet de afwezigheid van ongevallen. Het heeft weliswaar en heeft bijna altijd concurrentie van productie en kwaliteit, echter zijn ze bij gelijke aandacht opgeteld meer dan drie. Er zal altijd veilig gewerkt moeten worden maar 100% veiligheid is bijna niet mogelijk. Daarom moet steeds goed ingeschat worden hoe de veiligheid zo goed mogelijk te borgen is. Gezien de vele interessante discussie die ontstonden was het moeilijk om de tijd te blijven respecteren

 

 IMG 0276bewerkt

 

Na de presentatie mochten de deelnemers in de keuken van Ardagh kijken en zij waren onder de indruk van het proces en de snelheid waarmee de potjes en flessen op de lopende banden terecht kwamen. De grondstoffen, glasscherven uit glascontainers, zand en soda, worden onder een temperatuur van 1.600 graden vloeibaar gemaakt in een oven, vervolgens geknipt en in een mal in de juiste vorm geblazen. Het geheel wordt daarna via een volautomatische productielijn gekoeld, gecontroleerd en uiteindelijk verpakt.

Kwaliteitscontrole is bij Ardagh van levensbelang. De hele productie wordt uit en te na gecontroleerd. Daarbij wordt gekeken naar de esthetiek, productiefoutjes, de afsluitbaarheid, of de wanden overal exact even dik zijn en nog veel meer. Het geheel was een indrukwekkend proces en tijdens de bijeenkomst kwam goed naar voren wat een mooi het product glas eigenlijk is. Glas geeft een product een imago van kwaliteit. Bovendien is in een product van glas direct zichtbaar wat erin zit. En het grote voordeel van glas is ook dat het volledig recyclebaar is. Al smelt je het honderd keer; de kwaliteit blijft hetzelfde. Dat is bijvoorbeeld met een PET-fles heel anders. 
Onder het genot van een heerlijke lunch aangeboden door Ardagh werd er nog flink nagepraat. De deelnemers waren uiterst tevreden over deze interessante themabijeenkomst.