Agenda

Themabijeenkomst: Het recept voor voedselveiligheid. Hygiënisch produceren zonder schadeclaims en miscommunicatie.
13/06/2025, 09:00 - 13:15
Locatie HEINEKEN Netherlands Supply Brouwerij ’s-Hertogenbosch Rietveldenweg 25, ’s-Hertogenbosch Charleneroom Gebouw 014

 

IMG 20250625 WA0020

Het voedselveilig produceren, verwerken en opslaan van levensmiddelen is cruciaal en heeft de hoogste prioriteit in de voedingsmiddelensector. Productieprocessen, werkmaterialen, onderhoudsproducten en medewerkers moeten voldoen aan wettelijke eisen, voedselveiligheid regelgeving en strenge NVWA voedselveiligheids- en hygiënevoorschriften.

Maar stel dat er een glassplinter in een bierflesje terecht komt of een metalen dopje verdwaalt in een pot augurken! Heel vervelend voor de consument en een nachtmerrie voor de producent, maar ook voor de keten. Claims worden namelijk steeds vaker doorgeschoven naar toeleveranciers, machinebouwers of onderhoudsbedrijven. Eén ongewenst element kan leiden tot dure terugroepacties, juridische procedures en blijvende reputatieschade. Door de groeiende claimcultuur is het cruciaal dat bedrijven zich goed indekken enkeuzes kunnen verantwoorden.

Toch bemoeilijken miscommunicatie, complexe regelgeving en economische druk de naleving van voedselveiligheid waardoor soms onnodige risico’s worden genomen met ingrijpende gevolgen.

Maar waar haal je de juiste kennis vandaan, waar moet je aan voldoen, hoe voer je een Hygiëne Risico Analyse uit, hoe weet je of een machine goed ontworpen is, hoe borg je voedselveiligheid, hoe ga je om met restrisico’s. Enkele van de vele vragen waar we samen met Heineken en de stichting Hygienic Design Network op deze themamorgen dieper op in zijn gegaan adhv de theorie en voorbeeldcases.

Onderwerpen die behandeld zijn:

De uitdagingen van voedselveiligheid: waarom goedkoop vaak duurkoop is, en hoe miscommunicatie tussen engineers, inkoop en andere partijen de risico’s vergroot.

De complexe en soms tegenstrijdige wetgeving: met vele verschillende wetten voor installaties en voor de voedingsindustrie, is het naleven van regels geen sinecure. We geven deze morgen inzicht in hoe je deze obstakels kunt overwinnen.

De Hygiënerisicoanalyse (HRA): waarom deze stap cruciaal is, maar vaak wordt overgeslagen door kosten en onwetendheid. En hoe dit samen met de HDN-methodiek praktische oplossingen biedPraktische handvatten: hoe kun je ervoor zorgen dat jouw klanten én je bedrijf beter beschermd zijn tegen boetes en claims?

 

Programma was als volgt:

09:00 - 09:15  Ontvangst

09:15 - 09:25  Opening, Stichting PAVO; Wilbert Hendriks    Log Heineken

09:25 - 09:40  Introductie Heineken; John van Zoggel, Manager Quality Assurance

09:40 - 10:30  Recept voor voedselveiligheid; Hans van der Steen, Business manager Hygienic Design Network

10:30 - 10:45  Pauze

10:45 - 11:30  2e deel voedselveiligheid; Hans van der Steen,  Business manager Hygienic Design Network

11:30 - 12:30  Rondleiding verdeeld over enkele groepen; Herm Kaanen, Rini van Son

12:30 - 12:45  Afsluiting en vragen en terugkoppeling

12:45 - 13:15 Broodjeslunch aangeboden door Heineken   


IMG 20250625 WA0021

IMG 20250625 WA0023

Logo HDN