Agenda

Bedrijfsbezoek Sensus: Hoe helpt TPM om Veiligheid continu te verbeteren ?
13/10/2023, 09:00 - 13:00
Locatie Bedrijfslocatie Sensus Roosendaal; Adres: Oostelijke Havendijk 15 in Roosendaal

 

Sensus fabriek 1 

Veiligheid gaat ons allen aan. We en onze collega’s willen ’s avonds weer net zo gezond naar huis gaan als dat zij ’s morgens zijn gekomen. En toch hebben we te maken met ongevallen. Soms met verzuim en soms zelfs met grotere gevolgen. Hoe voorkomen we dit en zorgen we dat de bedrijfsprocessen door gaan ? Hoe zorgen we voor het continu verbeteren van de veiligheid en hoe kunnen TPM technieken ons daarbij helpen?

Sensus produceert inuline uit cichorei wortelen. Dit productieproces is een complex proces waarbij in de campagnetijd van september tot januari de wortelen van het land worden verwerkt in de fabriek in Roosendaal. Daarbij wordt de inuline uit de wortelen gehaald via diffusie. Daarna volgen diverse zuiveringsstappen voordat het product als diksap naar een sproei droog locatie elders wordt getransporteerd. Of na behandeling wordt afgevuld in verschillende verpakkingen. Het proces is vergaand geautomatiseerd maar bevat allerlei veiligheidsrisico’s. Voorbeelden zijn o.a. het werken met gevaarlijke stoffen, vallen, werken op hoogte, aanrijdgevaar, verbranding.

Sensus is een onderdeel van Cosun en werkt daardoor ook op het gebied van veiligheid samen met andere bedrijven binnen Cosun (Aviko, Cosun Beet Company). Sensus heeft TPM hoog in het vaandel als methode om continu te verbeteren.

Op deze bijeenkomst heeft Sensus verteld hoe deze methodiek wordt gebruikt om structuur te geven aan de aanpak van veiligheid en hoe bijvoorbeeld oorzaakanalyses worden aangepakt. Met daarbij concrete voorbeelden. ook tijdens de uitgebreide rondleiding door de fabriek is verteld welke maatregelen allemaal zijn genomen om de veiligheid zo goed mogelijk te waarborgen.  En hoe het personeel daarover is geinstrueerd en daarmee omgaat.

Een boeiende en uiterst leerzame bijeenkomst. Met dank aan Patric Hennekes, Mark Huysman, Derk Koole en Marcel de Bont voor hun presentaties.Sensus logo 2