Hygiënisch ontwerp en duurzaamheid zijn bij nieuwbouw en uitbreidingen van voedingsmiddelen bedrijven belangrijke onderwerpen.
Bij dit bedrijfsbezoek is ingegaan worden hoe bij de bouw van de nieuwe productielocatie bij Ruitenberg hygiënisch ontwerp meegenomen is. En er is ook gepresenteerd hoe tijdens het ontwerp en bouw het duurzaamheidsaspect om te voldoen aan de BREEAM-normen gerealiseerd is.
Bij de bouw van hygiënische ruimten liggen er de nodige valkuilen op de loer. De architect van het gebouw heeft aan de hand van praktijkvoorbeelden toegelicht wat er mis kan gaan en hoe dergelijke fouten vermeden kunnen worden.
Tijdens dit bedrijfsbezoek en tijdens de fabrieksrondgang zijn vele praktische voorbeelden aan bod gekomen, die gezien de reacties van de deelnemers, toepasbaar zijn binnen hun organisatie.
Tijdens de presentaties en de rondleiding werden de nodige vragen gesteld.
De bijeenkomst was bedoeld voor mensen werkzaam in de voedingsmiddelenindustrie welke geïnformeerd willen worden hygiënisch en duurzaam bouwen.
Programma
09:15 - 09:30 uur Ontvangst/inloop met koffie
09:30 - 09:35 uur Opening
Twan Haasen, Stichting PAVO
09:35 - 09:55 uur Introductie Ruitenberg Ingredients BV
Ward van der Kaaij, Algemeen directeur Ruitenberg Ingredients BV
09:55 - 10:25 uur Hygienisch bouwen bij Ruitenberg Ingredients BV
Jos van de Werken, Operationeel Manager/bouwbegeleider Ruitenberg Ingredients BV
10:25 - 10:40 uur Pauze
10:40 - 11:05 uur Duurzaam bouwen en BREEAM eisen
Joris Rasing, Financial manager/begeleider BREEAM-traject Ruitenberg Ingredients BV
11:05 - 11:30 uur Hygiënisch bouwen. ‘Welke bouwfouten zou je kunnen maken?
Herman Bessels, Bessels Architecten, gespecialiseerd in food bedrijven.
11:30 - 12:15 uur Rondleiding verdeeld over enkele groepen
12:15 - 12:30 uur Vragen en terugkoppeling
12:30 - 13:00 uur Sluiting en broodjeslunch aangeboden door Ruitenberg Ingredients BV