Agenda

Cybersecurity. Hoe bescherm ik mijn productie omgeving?
2/12/2022, 09:00 - 13:00
Locatie Actemium Industrial Technology Center, Poort van Veghel 4940, 5466 SB Veghel

Cybersecurity afbeelding 1

Wanneer wordt je bedrijf gehackt of ongepland stil gelegd?  Hoe bescherm ik mijn productie omgeving?

Uitnodiging voor de themabijeenkomst over CYBERSECURITY.

Stichting PAVO organiseert samen met Actemium deze bijeenkomst om de awareness binnen de food-feed sector te verhogen. En de kennis om je hiertegen te beschermen, wordt gedeeld.  Het programma wordt ingevuld vanuit een bredere Cybersecurity aanpak (roadmap) voor productieom-gevingen. Wat kun je als bedrijf doen om de risico’s te beperken?  Ingezoomd wordt op o.a. de gevaren van ransomware en de belangrijke maatregelingen zoals patchen, segmenteren en security monitoring.

Cyberaanvallen

We horen steeds vaker van cyberaanvallen op de netwerken van productie bedrijven en overheidsinstellingen. Voorbeelden uit onze sector zijn: Schreiber Foods: https://www.zdnet.com/article/schreiber-foods-back-to-normal-after-ransomware-attack-shut-down-milk-plants/ en New coperative: https://arstechnica.com/information-technology/2021/09/5-9-million-ransomware-attack-on-farming-co-op-may-cause-food-shortage/

Deze digitale aanvallen vormen een serieus risico. Want een succesvolle aanval kan alle bedrijfsprocessen stilleggen. Bovendien kunnen hackers langere tijd in uw netwerk actief zijn en data exporteren zonder dat het iemand op valt. Hele ketens van bedrijven kunnen hierdoor stil vallen.

Het kan ook zomaar ineens bij je bedrijf gebeuren. Hoe voorkom je zo’n situatie? Hoe weet je welke updates je moet doorvoeren en wanneer? Leer tijdens deze bijeenkomst hoe je deze risico’s kunt beperken en waarom inzicht in je netwerk, je assets en versiebeheer essentieel zijn voor jouw productiecontinuïteit. We zullen je op een praktische manier kennis laten maken met de IEC/ISA 62443 standaard (Cybersecurity for Industrial Automation and Control Systems), welke voor steeds meer bedrijven van toepassing wordt.

Security monitoring en patching

Productiecontinuïteit begint met inzicht. Immers, onbekende assets vormen per definitie een onbeheerst risico. Welke assets zijn het meest kritisch? Welke kwetsbaarheden heeft de gebruikte software? Wanneer je hiervan een overzicht hebt, kan je efficiënter bepalen of er afwijkingen ontstaan en of je deze wilt toestaan. Wanneer er nieuwe apparatuur wordt aangesloten of nieuwe verbindingen worden gelegd, is het belangrijk om deze direct te zien en indien nodig actie te ondernemen.

De meest duidelijke reden voor het installeren van updates is verhelpen van kwetsbaarheden in de software, waardoor deze minder vatbaar is voor cyberaanvallen. Maar er zijn ook andere redenen voor het regelmatig uitrollen van updates. Zijn er problemen met een applicatie? Werkt de software instabiel? Werkt een koppeling niet goed? Grote kans dat de leverancier dit al verholpen heeft in een update.

De verbetering van applicaties op zowel functioneel als veiligheidsgebied zijn samen een zeer goede reden om updates wel te installeren binnen een productie-omgeving. Tijdens deze themamorgen wordt je meegenomen hoe dit al wordt aangepakt bij fabrieken/ industriële omgevingen.

Uw vraag

Heeft u een vraag op het gebied van productiecontinuïteit en/of Cybersecurity voor ons die u graag beantwoord wil hebben tijdens deze themabijeenkomst, stuur deze vooraf naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of stel hem ter plekke.


Programma

8.45 – 9.00 uur      Ontvangst
9.00 – 9.10 uur      Opening   Wilbert Hendriks, Stichting PAVO
9.10 – 09.30 uur    Actualiteiten Cyberaanvallen en de consequenties hier.
                             
Toine Lueb, Cybersecurity solutions architect
9.30 – 9.55 uur      Industrial Cybersecurity aanpak (IEC-62443) & opzetten  roadmap. 
                               Gert Ippel, Cybersecurity consultant, Actemium
9.55 – 10.20 uur    Hoe krijg en houd je overzicht van apparatuur in je productie? 
                             
Rick Booij, Senior Business Consultant / Lead Consultant, Actemium
10.20 – 10.40 uur  Pauze

10.40 – 11.05 uur  Patch management in de praktijk
11.05 – 11.35 uur  Demonstratie security monitoring. Gert Ippel
11.35 – 12.00 uur  Adviezen uit de praktijk, interactieve sessie, praktische handvaten.
                              Toine, Gert, Rick

12.40 – 13.00 uur Afsluiting en broodjeslunch. Aangeboden door Stichting Actemium 

Aanmelding en informatie

Deelname voor PAVO-leden is kosteloos. Niet-leden betalen € 195,00 excl. BTW voor de 1e aanmelding en krijgen 50% korting voor iedere volgende aanmelding.

Aanmelden voor deze themabijeenkomst kan per email door het invullen van het aanmeldingsformulier en verzenden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Ook kunt u dit ingevulde aanmeldingsformulier sturen naar Stichting PAVO, Vensestraat 70, 6599 AR Ven-Zelderheide of u aanmelden via de website www.stichtingpavo.nl.

U kunt natuurlijk ook lid worden van de PAVO à € 595 excl. BTW per jaar en dan is deelname kosteloos. Informatie aanvragen over het lidmaatschap van de PAVO is mogelijk door het sturen van een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Aanmelden als lid kan ook direct op www.stichtingpavo.nl