Agenda

Minder of geen gas verbruiken. Wat zijn de mogelijkheden?
1/07/2022, 08:45 - 13:15
Locatie Locatie: Fletcher Hotel Rosmalen, Burgemeester Burgerslaan 50, 5245 NH Rosmalen

 

20220701 095926 resized 1

De ontwikkelingen op de energiemarkt en de gevolgen hiervan hebben een grote impact op ons allemaal. Zowel privé als zakelijk betalen we fors meer voor de rechtstreekse levering van gas en elektra gas- en elektra aan onze huizen en bedrijfspanden. Maar ook via de supermarkt of aannemer betalen we fors meer voor producten omdat voor vrijwel alles energie nodig is om het te produceren. Zijn er voor de privé situatie al voldoende tips via de media gecommuniceerd waar de besparingsmogelijkheden liggen, voor de industrie is dat een stuk lastiger. Zeker omdat elk bedrijf zijn eigen specifieke processen heeft met veel kritische factoren. Waarbij de ene besparing mogelijk weer andere problemen in het proces kan veroorzaken.

Een algemene deler voor veel industriële processen betreft vaak stoomproductie. Met de specialisten van Cal Trading willen we op deze bijeenkomst meerdere mogelijkheden voorleggen om op een eenvoudige manier tot gasbesparing voor stoomproductie te komen. En we gaan daarbij nog een stap verder met de mogelijkheden rondom elektrificatie van stoomproductie.

Een goed gevulde zaal met deelnemers heeft deze ochtend vanuit verschillende invalshoeken ideeën op kunnen doen om energie te kunnen gaan besparen binnen je bedrijf. Tino Wullink van de Energieconsultant trapte deze ochtend af met de zijn visie op de Europese en wereldwijde ontwikkelen op financieel en energetisch gebied. De conclusie grofweg was dat alle signalen erop wijzen dat de energieprijzen veel te hoog zijn en dat er een beurscrash zal volgen. De recessie die hierna zal komen zal de energieprijzen weer normaliseren. Het tweede deel van Tino’s verhaal betrof wat uitleg over het energiemonitoringssysteem welke een belangrijke rol vervult om feiten omtrent je complete “energiesysteem” (piekvermogens, opstart-week-weekend verbruik, factuurcontrole etc) inzichtelijk te krijgen.

Aansluitend op dit verhaal ging Bart van Liere van Synergo verder met een presentatie over hun aanpak van de Energie scan. Ook hier zijn de feiten de cruciaal welke middels verschillende onderzoekstechnieken boven water worden gehaald. Het specialisme van Synergo, die veel kennis bezit van de verschillende processen binnen de voedingsmiddelenindustrie. Naast de gebruikelijke besparingen op laaghangend fruit kwamen uiteraard ook de meer ingewikkelde potentiële besparingen boven tafel, welke Synergo ook compleet voor je uit kan gaan voeren.

20220701 113253 resized 1

Na de pauze was het woord aan Max Breedijk en Maurice Lauwen van Cal Trading Industrial Boilers. Zij namen ons mee in de wereld van stoomketels, de simpele en goedkope besparingen om gas te besparen, de alternatieven en hun verwachtingen met betrekking tot de toekomst. Tevens werd er een heldere uiteenzetting gegeven over het belang van de kwaliteit van het ketelwater in relatie tot het energieverbruik en onderhoudskosten van de stoomketel. Voor ieder bedrijf met een stoomketel in je pand een “really must know” !!

Als afsluiter van de ochtend heeft Philip Troost van GroenCollect zijn zienswijze op het gebied van energiebesparing met de groep gedeeld wat inhoud dat “afval” wordt verzameld en hier hernieuwbare energie uit voort komt. Dit is al in een aantal steden operationeel. Over het verzamelen van bio afval en dit om te zetten naar bio gas als vervanger voor aardgas werd natuurlijk wat langer gesproken. Je hebt wel een behoorlijke hoeveelheid bio afval nodig om dit om te zetten naar bio gas, maar wellicht zijn er voldoende bedrijven in je omgeving met bio afval om deze reken exercitie eens uit te voeren. GroenCollect heeft al een aantal van dit soort trajecten lopen en kan je de weg wijzen in het doolhof aan benodigde contacten en regelgeving.

Al met al, een leerzame ochtend met veel praktische kennisuitwisseling, dat is waar Stichting PAVO voor staat !!

De presentaties van deze boeiende bijeenkomst staan op de PAVO website onder de rubriek "Speciaal voor leden" . Leden van de Stichting PAVO kunnen deze kosteloos bekijken. Bent u geïnteresseerd , wordt dan lid van de Stichting PAVO.

Voor meer informatie :https://stichtingpavo.nl/lidmaatschap