Nieuws

Preventief machineonderhoud via een app

De productiviteit en de beschikbaarheid van een vullijn en het preventieve onderhoud van het machinepark in een voedingsmiddelenfabriek kan straks simpelweg worden bijgehouden met een app op de telefoon. Siemens lanceert later dit jaar een serie apps voor operators en machinebouwers.

Wagner diepvriespizza’s volledig digitaal geproduceerd

Dankzij het gebruik van robuuste tablets door operators slaagt het voedingsbedrijf Nestlé Wagner erin het volledige productieproces in hun fabriek in het Duitse Nonnweiler, waar Wagner-diepvriespizza’s bereid worden, te digitaliseren. Dit levert een aanzienlijke productiviteitswinst op in het dagelijkse werk.

Nestlé Wagner produceert jaarlijks ongeveer 350 miljoen diepvriesproducten en is een van de grootste fabrikanten van diepvriespizza's in Europa. Om hun volledige productie voor te bereiden op de digitale toekomst en om de efficiëntie te verhogen, voorziet het bedrijf zijn werknemers van volledig robuuste A140-tablets van Getac. Deze apparaten maken het aanbod speciale industriële computers die tot nu toe werden gebruikt, compleet en verhogen tegelijk de veiligheid en flexibiliteit terwijl productieprocessen worden gedigitaliseerd.

Voedselveiligheid
In het industriële proces van diepvriesproducten mag er absoluut geen vreemd voorwerp in het voedsel terechtkomt. Nestlé kan erop vertrouwen dat de robuuste A140- tablet niet stuk zal gaan wanneer deze valt. De productiekwaliteit blijft dus verzekerd.  Alle standaard SAP-informatie kan worden weergegeven en transacties kunnen worden uitgevoerd met behulp van de stylus.

Industrie 4.0
"Met deze Getac-apparaten halen we voordeel uit de kansen die Industrie 4.0 biedt. Nu kunnen we de voordelen van een mobiel gegevensverzamelsysteem benutten en profiteren van een hoger prestatieniveau", zegt Christian Joseph van Nestlé Wagner. "Getac helpt ons onze processen in de fabriek, op de werkvloer zelf, te vereenvoudigen, versnellen en digitaliseren. Op die manier kunnen we de kwaliteit bevorderen en de verschillende normen die van toepassing zijn eenvoudig naleven. Onze medewerkers kunnen hun competentieniveau en media-integratie uitbreiden, wat een belangrijke factor is bij het ontwikkelen van de digitale fabriek van de toekomst. "
Bron VMT

Insectenkweker investeert miljoenen

De Nederlandse insectenkweker Protix Biosystems gaat in Bergen op Zoom ‘tientallen miljoenen’ investeren in een nieuwe fabriek. Protix wil uit de insecten hoogwaardige eiwitten halen voor vis- en veevoeder. Het bedrijf ziet een grote markt in het kweken van insecten als alternatief voor eiwitten uit soja en vis. Het Dongense bedrijf produceert eiwitmeel als vervanging voor onder meer vismeel uit kleine vissen, waarmee onder andere kweekzalm wordt gevoed. Protix gaat larven van de zwarte soldaatvlieg kweken. Dit is een insect waarvan de larven veel voedsel opslaan. De larven voeden zich met restproducten van de groente- en fruitsector. Ze kunnen worden verwerkt tot eiwitpoeder en insectenolie. Protix kreeg vorig jaar €45 miljoen aan groeigeld van een groep investeerders waaronder investeringsmaatschappij Aqua-Spark, Rabobank en de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij.

Clean label Johma Salades

Omdat consumenten zich steeds bewuster worden van de samenstelling van additieven in gemaksproducten heeft Johma de recepturen van de broodsalades herontwikkeld, ze bevatten nu geen kunstmatige geur-, kleur-, en smaakstoffen meer. Deze verbeterslag gaat gepaard met een verfrissing van de verpakking en het logo. De omzetting naar clean label recepturen is nauwe samenwerking met de leveranciers gerealiseerd. Momenteel zijn nog 3 van de 18 varianten in ontwikkeling. Qua verpakking is het logo verjongd, met een duidelijke focus op de pay-off “Oet Twente”. Daarbij zijn de ingrediëntendeclaraties korter en overzichtelijker en daarmee ook transparanter geworden. Tot slot is het grafische design op de verpakking opgefrist met smakelijke foodfotografie.

Graskaasproeverij

Ter gelegenheid van de eerste graskaas van dit jaar heeft Cono Kaasmakers een graskaasproeverij midden in het weiland georganiseerd tussen de koeien. De graskaasproeverij stond volledig in het teken van de foodtrend Farm-to-Table. Mark Paauw, manager veehouderijzaken vertelde samen met de kaasmeester het ‘echte' Beemster kaas-verhaal. Foodtrendwatcher Marjan Ippel van Talkin’ Food ging over de trend Farm-to-Table in. De voor graskaas gebruikte gaas heeft in de weken na de weidegang een bijzondere smaak die een lekkere, frisse kaas oplevert met extra vitamine A. Beemster Graskaas is slechts vier weken per jaar te verkrijgen.