Nieuws

EU handels­deals openen nieuwe markten voor agrovoe­dings­sector

Foto handelDe Nederlandse agrovoedingssector staat voor nieuwe commerciële kansen binnen de Europese Unie. Dit is de bevinding van een recente studie door het Gemeenschappelijk Centrum voor onderzoek van de Commissie. Deze studie belicht de invloed van tien vrijhandelsovereenkomsten die momenteel onderhandeld worden of reeds gesloten zijn.

De focus ligt op de uitbreiding van de export van agrovoedingsproducten. Door preferentiële handelsbetrekkingen aan te gaan, diversificeert de EU haar invoerbronnen. Dit verhoogt de veerkracht van de voedseltoeleveringsketens. Het verslag toont aan dat de EU in 2022 een positieve agrohandelsbalans van 58 miljard EUR noteerde, waarmee ze haar positie als grootste exporteur van agrovoedingsproducten verstevigt.

De onderzochte overeenkomsten omvatten partners als Australië, Chili, India, Indonesië, Maleisië, Mercosur-landen, Mexico, Nieuw-Zeeland, de Filipijnen en Thailand. Verwacht wordt dat de waarde van de EU-uitvoer van agrovoedingsmiddelen met 3.1 tot 4.4 miljard EUR zal stijgen. Vooral de export van zuivel, wijn, dranken en verwerkte agrovoedingsproducten zal naar verwachting toenemen. De EU-producten genieten internationale erkenning om hun kwaliteit en hoge veiligheids- en duurzaamheidsnormen.

Impact op import en gevoelige sectoren

De invoer in de EU zal eveneens toenemen, met een geschatte stijging tussen 3.1 en 4.1 miljard EUR. Dit zorgt voor een evenwichtige groei in zowel export als import, wat de totale handelsbalans van de EU positief beïnvloedt. Echter, de studie wijst ook op uitdagingen voor bepaalde gevoelige sectoren zoals rundvlees, schapenvlees, pluimvee, rijst en suiker. Deze sectoren kunnen meer concurrentie verwachten vanuit de handelspartners. De EU hanteert tariefcontingenten om deze sectoren te beschermen en marktverstoringen te beperken.

Globale handelsdynamiek en EU-landbouw

Voor het eerst onderzoekt de studie ook de invloed van recente Britse handelsovereenkomsten met landen als Australië en Nieuw-Zeeland. Hoewel deze overeenkomsten de marktpositie van EU-producenten in het VK enigszins zullen beïnvloeden, blijft de EU een van de belangrijkste leveranciers. De studie benadrukt het belang van diversificatie in zowel exportmarkten als invoerbronnen.

De studie vormt een update van het eerste onderzoek uit 2016 en biedt beleidsmakers en onderhandelaars inzicht in de relatie tussen de EU-handelsagenda en de landbouwsector. Er worden twee scenario's bekeken: een ambitieuzer scenario met volledige liberalisering van 98,5% van alle producten, en een conservatiever scenario met een liberalisering van 97%. Dit onderzoek is essentieel voor de toekomstige richting van de EU-handelsbetrekkingen en de impact ervan op de Nederlandse agrovoedingsindustrie.

Ec.europa.eu

Bron: Europese Commissie

Begin 2024 goed met inzichten en trends in de foodsector

Divserse groentenHoe start je het jaar 2024 goed in de voedings- en drankensector? Wat zijn de belangrijkste inzichten en ontwikkelingen die impact gaan hebben op de voedingsmiddelenindustrie dit jaar? 

In de dynamische wereld van de voedings- en drankenindustrie zijn innovatie, schaalbaarheid en strategische besluitvorming essentiële ingrediënten voor succes. Als professional in de sector ken je deze realiteit goed en moet je altijd vinger aan de pols houden om de concurrentie voor te blijven.

Onderzoek Nederlandse en Belgische voedings- en drankensector

Grijp de kans om vooruit te kijken en je bedrijfsstrategie te versterken in een tijd van continue veranderingen in de voedings- en drankensector. In samenwerking met onderzoeksbureau B2B International deed Aptean onderzoek onder 110 Nederlandse en Belgische voedings- en drankenbedrijven. De resultaten bieden inzicht in de belangrijkste trends en bevindingen die impact kunnen hebben op je bedrijfsactiviteiten in 2024 en daarna.

Hebben ze er vertrouwen in dat ze kunnen blijven groeien in deze uitdagende markt? Hoe bereiden ze zich voor op verandering? Op basis van de resultaten uit het onderzoek stelde Aptean een interessant rapport op: vol inzichten, voorbeelden en praktische tips. In dit rapport lees je meer over de vijf trends die naar voren komen en ontdek je meer over:

  • Waarom voedings- en drankenbedrijven optimistisch zijn kijkend naar dit jaar 2024
  • De impact van digitalisering op de bedrijfsomzet en winstgevendheid
  • Waarom veerkracht van de supply chain een topprioriteit is voor 2024
  • Waarom economische doelstellingen een businesscase creëren voor duurzaamheid

Digitalisering en modernisering

De fundamentele bevindingen uit het onderzoek van Aptean zijn in ieder geval duidelijk: digitalisering en modernisering spelen een cruciale rol bij het mogelijk maken en aanbrengen van tastbare verbeteringen in onder andere de zichtbaarheid van de supply chain, productieactiviteiten en optimalisatie van het personeelsbestand. Met als doel de groeistrategieën van voedings- en drankenbedrijven de komende jaren waar te maken. De uitdaging voor 2024 is het vinden van de best passende technologieën om deze doelen te bereiken. 

Meer weten over deze trends, en inzicht krijgen in het hoe en waarom? Download dan het rapport om in de volledige resultaten te duiken en benchmark je bedrijf met de bevindingen.

aptean.com

Bron: Aptean

Foodpro­du­cent worstelt met directe verkoop aan consument

shutterstock levensmiddelenIn een tijd waarin gemak en exclusiviteit hoog in het vaandel staan, lijkt de directe online verkoop van voedingsmiddelen aan consumenten een veelbelovende stap vooruit. Echter, recent onderzoek van ABN AMRO onthult dat, ondanks de groeiende interesse van consumenten, voedingsfabrikanten achterblijven. 

Terwijl de levering van 'fabriek-tot-consument', ook wel Direct-to-Consumer (D2C) genoemd, de afgelopen jaren veranderingen heeft ondergaan, blijft de uitdaging om supermarkten te omzeilen onverminderd groot. Wat belemmert het succes van deze strategie, en waar liggen de kansen voor fabrikanten om direct aan huis te leveren?

Bereidheid

In de afgelopen vier jaar zijn sommige A-merken gestopt met hun inspanningen om direct te leveren aan consumenten, terwijl start-ups ontdekten dat directe levering een opstap kan zijn naar de supermarkt. Consumenten tonen bereidheid om meer te betalen voor exclusieve, gemakkelijke of duurzame producten van specialistische leveranciers. Deze meerprijs stelt fabrikanten in staat om marketing- en distributiekosten te dekken, waardoor rechtstreekse levering aan consumenten financieel haalbaar wordt.

Wederzijdse afhankelijkheid

Hoewel de D2C-markt nog beperkt is, blijft het voor sommige fabrikanten aantrekkelijk vanwege de extra service, betere klantkennis en grip op de klantervaring. Tegelijkertijd groeit de wederzijdse afhankelijkheid tussen supermarkten en leveranciers, gedreven door factoren zoals extreem weer en geopolitieke spanningen. Supermarkten streven naar leverbetrouwbaarheid en exclusiviteit, waardoor ze meer ondersteuning van leveranciers nodig hebben in termen van innovatie en productmanagement.

Het rapport 'Fabrikant levert direct aan consument, maar niet voor omzet' werpt een diepgaande blik op deze dynamiek en benadrukt de noodzaak voor fabrikanten om slim te innoveren en nauw samen te werken met supermarkten. Het document biedt inzichten in de uitdagingen en kansen die de voedingsmiddelenindustrie te wachten staan in de voortdurende evolutie van de directe levering aan consumenten.

Abnamro.nl

Bron: ABN AMRO

Reverse design: de toekomst van voedsel­pro­ductie

Levensmiddelen fotoHoe breng je een voedingsproduct op de markt dat zowel de tong streelt als duurzaam, gezond en betaalbaar is? Wageningse experts bieden antwoord met een vernieuwende aanpak: reverse design.

Deze techniek, geïnitieerd onder Wageningen University & Research, kijkt eerst naar het beoogde eindproduct en werkt vervolgens terug naar het ontwerp. Zo worden alle schakels in de voedselketen onder de loep genomen, van grondstof tot consument. “Het huidige consumentengedrag vraagt om deze holistische aanpak. Mensen kiezen bewuster en letten meer op klimaatimpact en gezondheid,” legt projectleider Hasmik Hayrapetyan uit.

Wensen en belangen verschillende partijen

Miriam Quataert, projectmanager, illustreert het belang van deze methode met een bouwmetafoor. Als een architect een huis ontwerpt zonder rekening te houden met technische en veiligheidsaspecten, ontstaan er tijdens de bouw problemen. Het resultaat: hogere kosten en een minder esthetisch eindproduct. “Met reverse design vermijden we zulke scenario's in de voedingsindustrie”, stelt Quataert.

Databases en modellen

Het team ontwikkelde een plantaardige burger, daarbij alle relevante criteria meenemend. Ze brachten experts samen uit verschillende disciplines zoals voeding, economie en veiligheid. Het resultaat: een beoordelingsplatform gebaseerd op zes kerncriteria - van milieu-impact tot consumentwensen. Deze criteria worden ondersteund door databases en modellen. Deze tools kwantificeren en vergelijken ingrediënten op verschillende factoren, zoals CO₂-uitstoot of voedingswaarde. “Een producent kan zo beslissen welk ingrediënt het beste past bij hun doelstellingen”, licht Hayrapetyan toe.

Om de consumentenvoorkeur te begrijpen, voerde het team een enquête uit. Interessant genoeg bleek dat consumenten vertrouwdere ingrediënten hoger waardeerden qua gezondheid en veiligheid. “Dit toont het belang van educatie over nieuwe, duurzame ingrediënten”, merkt Hayrapetyan op. Samenwerking met de industrie bleek cruciaal. Quataert benadrukt: "Hun feedback helpt ons het platform te verfijnen, terwijl we hen informeren over potentiële ingrediënten zoals quinoa-eiwit."

Constant in ontwikkeling

Hoewel het platform werd getest met een plantaardige burger, is het veelzijdig. “Of het nu gaat om een nieuw drankje of het optimaliseren van een bestaand product, onze methodiek biedt uitkomst,” verzekert Hayrapetyan. Quataert sluit af: “Dit platform is altijd in beweging, met ruimte voor uitbreiding en verfijning. Maar het echte goud zit in de samenwerking tussen wetenschap en industrie. Samen bouwen we aan een duurzame voedseltoekomst.”

Wur.nl

Bron: Wageningen University & Research

Toename bestedingen aan duurzaam voedsel

Foto koopgedrag

Uit de Monitor Duurzaam Voedsel 2022, samengesteld door Wageningen Economic Research, blijkt dat de bestedingen aan duurzaam voedsel in 2022 met 13% zijn gestegen tot € 10,8 miljard. Dit is opmerkelijk gezien de verschuiving van consumentenaankopen van de detailhandel naar de foodservice na de pandemie.

Enkele hoogtepunten uit het rapport:

  • In 2021 bedroeg het aandeel duurzaam voedsel nog 19%. Door een consumentenverschuiving van detailhandel naar foodservice en stijgende voedselprijzen is dit percentage echter gedaald.
  • Bij individuele productgroepen zoals eieren en vis nam het aandeel duurzaam voedsel licht af. Echter, de algehele bestedingen aan duurzaam voedsel in elke categorie stegen.
  • De foodservice-sector zag na COVID-19 een sterke heropleving in 2022. De bestedingen aan duurzaam voedsel in deze sector stegen met een indrukwekkende 52% ten opzichte van het voorgaande jaar.
  • Wat keurmerken betreft, leidde Beter Leven met een besteding van € 3,8 miljard, gevolgd door Rainforest Alliance (€ 2,6 miljard) en Biologisch (€ 1,8 miljard).
  • Vlees en vleeswaren zagen de grootste groei in het aandeel met een keurmerk, van 43% in 2021 naar 47% in 2022. Dit werd voornamelijk gedreven door een toename van pluimveevlees met het Beter Leven keurmerk.

Dit onderzoek benadrukt de veerkracht en het groeiende belang van duurzame consumptie onder Nederlandse consumenten, zelfs in tijden van economische en gezondheidscrises. 

Agrimatie.nl