Nieuws

HAK-fabriek verbouwd voor nieuwe peulvruchtenlijn

Hak zakken

De fabriek staat vanaf de oprichting in Giessen, de appelmoes vindt nog altijd gretig aftrek en de kwaliteit is onafgebroken hoog. Maar er veranderde ook veel bij HAK. Zo kwam er recent een nieuwe stazakkenlijn, waarvoor flink verbouwd moest worden.  

“Duurzaamheid is een belangrijk thema voor HAK,” vertelt directeur Productie Koos van Leeuwen. “Net als gezondheid”, vervolgt hij. “Op dat gebied hebben we grootse ambities. We willen meer zijn dan een conservenfabriek. Ons streven is om in 2021 een ‘healthy food company’ te zijn. Populaire producten zoals appelmoes en rode kool behouden we, maar de nadruk komt te liggen op groenten en peulvruchten in een zo puur mogelijke vorm. HAK heeft onlangs Peter van Halder overgenomen, specialist in koelverse groenten. En we zijn continu bezig suiker en zout in onze producten af te bouwen of geheel te verwijderen.”

Met de focus op gezonde producten verwacht HAK een brede doelgroep aan te spreken en tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar alternatieve eiwitbronnen voor vlees. Van Leeuwen zegt daarover: “Gezien het streven bij te dragen aan een gezond eetpatroon, heeft HAK sinds eind 2015 het assortiment peulvruchten gradueel uitgebreid. We hebben nu bijvoorbeeld zwarte bonen, linzen, kikkererwten en verschillende mixen met peulvruchten. De bonen zijn al gegaard, bevatten nauwelijks vocht en zijn warm en koud te gebruiken. Ook hebben we maaltijdoplossingen gelanceerd, waaronder soepen met bonen en schotels zoals curry en roti.”

Naast de zo bekende HAK-pot, komt er een vernieuwende en makkelijk hanteerbare verpakking: de stazak. Van Leeuwen: “De nieuwe peulvruchten worden op een andere manier bewerkt, bereid en verpakt en er moest een sauslijn komen. De garing van de bonen en het houdbaar maken vinden pas plaats als de bonen in de zak zitten. Daardoor houden ze een lekkere knapperige bite. Een precaire en innovatieve manier van werken.”

De nieuwe stazakkenlijn vereiste een forse verbouwing, waarvoor een bestaande hal deels vrijgemaakt werd. Op 14 september 2018 is de hal officieel geopend. Een belangrijk onderdeel van de verbouwing was de plaatsing van nieuwe afvoergoten. “Als dat niet goed gebeurt, kunnen de goten, vloer en daarmee de hele hal een bron van bacteriën worden. Dan komt de voedselveiligheid in het geding,” aldus Van Leeuwen. Dubbelman en Zonen, het beton- en metaalbedrijf dat bij de verbouwing onder andere verantwoordelijk was voor het aanbrengen van de Ucrete vloer, vroeg voor het aanleggen van de goten Blücher, specialist in oplossingen voor afwatering. “We maken goten en afvoerputten voor voedselproducenten, in standaardgroottes en op maat,” vertelt Eveline Bruins, sales manager Benelux bij Blücher. Het – van oorsprong Deense – bedrijf levert wereldwijd hoogwaardige RVS-goten en -putten. “Vaak een ondergeschoven kindje bij de bouw”, meent Van Leeuwen.