Nieuws

Zuivelconcern A-ware gaat mozzarella maken in Heerenveen

Koninklijke A-ware Food Group, een van de grootste zuivelconcerns van Nederland, gaat een mozzarella-kaasmakerij bouwen in Heerenveen. De kaas van Italiaans recept zal worden afgezet op groeimarkten als Azië en Zuid-Amerika, maar ook in Europa. Dit gebeurt in een lange termijn samenwerking met het Nieuw-Zeelandse Fonterra. Met de plannen kunnen tachtig nieuwe banen worden gecreëerd, zegt het bedrijf in een toelichting. In de huidige kaasmakerij in Heerenveen werken ook zo'n tachtig mensen. Het is de verwachting dat de fabriek begin 2020 gereed zal zijn. Volgens de onderneming uit Almere is dit de eerste mozzarella kaasmakerij in Nederland op deze schaal.

Concurrent Friesland Campina is ook actief op de sterk groeiende mozzarellamarkt, maar heeft die stap in 2015 gezet via een overname van de Belgische mozzarellaproducent Fabrelac. Royal A-ware en Fonterra werken al jaren lang samen, onder meer in Heerenveen. Als onderdeel van de uitbreiding wordt tevens geïnvesteerd in een roomfabriek in Heerenveen, meldt het familiebedrijf uit Almere. In deze fabriek kan de room die vrijkomt bij de kaasproductie worden verwerkt tot roomproducten voor de internationale markten. Bij de productie van roomproducten zal gebruik worden gemaakt van de uitgebreide kennis en ervaring van Fonterra op dit vlak. Met het oog op de uitbreiding zoekt Royal A-ware honderden nieuwe melkveehouders, met name in het noorden en oosten van Nederland. Een deel van de melk dient aan speciale eisen te voldoen. De familie-onderneming is bereid daarvoor een extra premie te betalen.

A-ware is gespecialiseerd in het produceren, rijpen, versnijden en verpakken van kaas en andere verse foodproducten. De onderneming boekte in het jaar 2016 een omzet van €1,2 mrd, met circa 2400 werknemers.