Agenda

Evaluatie Ronde tafel voor productiemanagers
17/12/2019,  - 
Locatie Verschillende locaties

In 2019 is in samenwerking met PEKA Kroef een opzet gemaakt waarbij de productie-managers zelf de thema’s gaan bepalen. In een 6-tal sessies, waarvan de eerste was gepland op vrijdag 2 november 2018 bij PEKA Kroef in Odiliapeel. Na een voorstellingronde en uitleg over de aanpak van deze Ronde Tafel sessies hebben de deelnemers onder leiding van coach Lilian in ’t Zand de onderwerpen aangegeven welke hen bezig houden. De onderwerpen zijn o.a.: omgaan met veranderingen door bijvoorbeeld snelle groei of cultuurverschillen, communicatie, omgaan met verschillende belangen, autonoom onderhoud en samenwerking met TD, afbakening projecten. Deze onderwerpen zijn in de vervolgsessies verder uitgediept .

De deelnemers aan deze sessies zijn: productie manager PEKA Kroef,  productie manager Van der Kroon Food Products, plantmanager Huijbregts Groep, plantmanager Van Gorp Greenfood, productie manager Aarts Conserven, productie manager Zantvliet Vleeswaren, productie manager Ruitenberg en plantmanager Hearthsidefoods. Maximale groepsgrootte was 8 deelnemers.

Na het afstemmen van de te behandelen thema’s/onderwerpen is er tijdens de bijeenkomsten werken met een methode in 5 stappen. Deze maakte het mogelijk om samen naar een vraag of probleem te kijken die je in je rol in de praktijk tegenkomt. We zijn gewend om snel naar de oplossing te gaan omdat de productie door moet gaan. Voor sommige vragen of problemen is het echter zinvol om even achterover te leunen. Extra tijd te nemen, de vraag verder te verhelderen en weg te blijven van de praktijk om meteen adviezen en tips te geven. Dat laatste gaan we wel doen maar eerst hebben we de kennis, ervaringen en manier van kijken van ieder deelnemer tijdens de 5 stappen gestructureerd in beeld gebracht. Dit heeft extra verdieping aan de aanpak gegeven. En natuurlijk is er aandacht besteed aan de vertaling naar de praktijk van de deelnemers.

Tijdens de sessies  zijn dezelfde deelnemers bij elkaar gekomenkomen. Hierdoor was het mogelijk om samen kijken wat wel en niet in de praktijk heeft gewerkt. Ook daar kon iedere deelnemer weer van leren.
Het resultaat van deze manier van werken betekende dat je problemen kunt delen met collega’s in dezelfde rol in een ander bedrijf/organisatie. Deelnemers konden van deze deskundigen kennis en ervaring meenemen in hun aanpak voor een (structurele) vraag of probleem in hun bedrijf.  En konden ervaren of dit in hun eigen praktijk werkte!

De reacties van deze groep op de vraag of deze sessies zaken hebben opgeleverd die men in zijn werk kon gebruiken, waren :

- Het delen van kennis en ervaringen leveren altijd zaken op die je kunt gebruiken in je eigen omgeving, maar ook het bij elkaar in de keuken kijken, levert een schat aan informatie op.

- Ja, heerlijk om lekker praktisch met uitsluitend gelijkgestemden te sparren over allerhande onderwerpen. Onder andere: hoe geven collega PM invulling aan opleiding en ontwikkeling, beloning, organisatie reiniging, overlegstructuur, werving en selectie ed.? Ook persoonlijke zaken als balans tussen arbeid/prive, werkbelasting ed. komen aan bod.

- Zeker! O.a. hoe gaan andere bedrijven om met vergoedingen voor EHBO BHV, werken en belonen uitzendkrachten . Verder, hoe zaken bespreken met je eigen leiding, niet wachten maar doen en tips als je er niet door komt!

En op de vraag hoe men het contact met collega productie managers heeft ervaren?

- Als bijzonder prettig, je zit met gelijkgestemden en praat over dingen die een ieder interesseert, bijv. werkomstandigheden, werkdruk, flexkrachten, de relatie tussen management en werkvloer, loon en beloning, etc.

- Als zeer prettig. Je merkt dat, naarmate je elkaar beter leert kennen, dat er open en eerlijk gesproken wordt, ook over de zaken die minder goed lopen of lastig zijn. Daarom is het heerlijk om uitsluitend met gelijkgestemden te spreken! Dat geeft een prettige en andere dynamiek, dan wanneer ook andere disciplines aanschuiven in discussies.

- Als WAARDEVOL! Kan niet anders zeggen, na een aantal sessies met Lilian en daarna zonder, werd dat gevoel steeds beter. En BEGRIP, iedereen heeft met dezelfde zaken van doen, de een wellicht wat meer dan de ander.

Nieuwe Ronde Tafelsessies voor Productiemanagers in 2020!

In 2020 wil de ST PAVO weer een nieuwe Ronde voor Productiemanagers organiseren.

En daarbij gaat het om een 5 tal sessies die door het hele jaar 2020 worden gehouden. De groep kan bestaan uit 6-8 personen. Een belangrijke voorwaarde is dat de deelnemers verantwoordelijk zijn voor de productie binnen hun bedrijf.

Deelname en aanmelden:

Voor PAVO-Leden is de deelname gratis. Voor niet leden zijn de kosten € 395 per jaar ( minimaal 5 sessies) ex BTW.

Indien u belangstelling heeft of zich wilt aanmelden , kunt u een mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Of contact opnemen met Peter Both, directeur St.PAVO: 0629625545