Nieuws

 Jaarprijs: ‘Twee vleesvervangers nemen het op tegen groenterijst en –spaghetti’

Groentespaghetti en –rijst van Albert Heijn/Vezet, notenballetjes van Schouten Europe BV en een boerenkoolburger van Jumbo/Sofine zijn genomineerd door de vakjury van de Jaarprijs Goede Voeding 2017. Ook zal tijdens het Food Future Event bekend worden gemaakt welk van de ingezonden producten een aanmoedigingsprijs verdient omdat de productontwikkeling op de goede weg is: minder zout, suiker, verzadigd vet en/of meer vezel. Daarnaast reikt de jury een prijs uit aan een (landelijk) initiatief dat kan bijdragen aan een gezonde leefstijl van de Nederlander in brede zin. Hiervoor zijn zeven initiatieven ingezonden. De winnaar wordt bekend gemaakt op het Food Future Event op 23 maart in 1931 in Den Bosch.
De genomineerde producten zijn sluiten aan bij de hoofdrichtlijn van de Gezondheidsraad om te streven naar een minder dierlijk en meer plantaardig voedingspatroon, zowel vanuit het oogpunt van gezondheid als duurzaamheid:

AH/Koninklijke Vezet Courgette-spaghetti, Bloemkoolrijst en Broccolirijst
Een alternatief voor rijst of pasta, gemaakt van groente, bedoeld om te roerbakken of om op andere manieren in een maaltijd te gebruiken. De producten helpen bij het tegengaan van verspilling, doordat de bloemkoolrijst volledig, en de broccolirijst voor zeventig procent van de stronk wordt gemaakt.

Schouten Europe BV Goodbite Notenballetjes
De notenballetjes kunnen als vleesvervanger dienen bij de maaltijd of als hartige snack tussendoor worden gegeten.

Jumbo/Sofine Boerenkoolburger
Een smaakvolle burger met een verrassend groene kleur van binnen door de aanwezige groente, met zoals de naam al aangeeft veel boerenkool. Deze honderd procent plantaardige burger is gemaakt van gerookte tofu en groente (72 procent) en kan dienen als variatie op vlees, doordat deze voldoende eiwit, ijzer, vitamine B1 en/of B12 bevat. Daarbij heeft de burger een laag gehalte aan zout en verzadigd vet en een hoog gehalte aan vezel. Dit product past in de Schijf van Vijf.

Nog geen fusie Unilever-Heinz Kraft

Unilever heeft een voorstel voor een fusie met Kraft Heinz afgewezen, meldt Distrifood. Kraft Heinz heeft de afwijzing vrijdag 17 februari bevestigd. Het Amerikaanse levensmiddelenconcern zegt een uitgebreid eerste voorstel op tafel te hebben gelegd. ‘Hoewel Unilever het voorstel heeft afgewezen, kijken wij ernaar uit samen te werken om tot overeenstemming te komen over de voorwaarden voor een transactie’, aldus het bedrijf. De koers van Unilever schoot vrijdagmiddag door het nieuws snel omhoog, meldt het Financieele Dagblad. Kraft Heinz zou het levensmiddelenconcern willen overnemen voor £40 per aandeel. Miljardair Warren Buffett en de Braziliaanse investeringsmaatschappij 3G, de grootaandeelhouders van Kraft Heinz, zouden het financieren. 

1,8 miljoen voor innovatieve, plantaardige voedselproducten

Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken heeft donderdag 16 februari 2017 het startschot gegeven voor de New Food Challenge waarmee (startende) bedrijven worden uitgedaagd om aantrekkelijke nieuwe voedselproducten op basis van plantaardige eiwitten te ontwikkelen. Bedrijven die een innovatief idee hebben voor voedsel gemaakt van bijvoorbeeld peulvruchten, noten, paddenstoelen of zeewier kunnen een bedrag van maximaal 30.000 euro winnen om hun plannen verder uit te werken. De beste ideeën komen vervolgens in aanmerking voor een subsidie van maximaal 250.000 euro om het nieuwe voedsel daadwerkelijk te maken en op de markt te brengen. 

Danone bezuinigt

Zuivel- en babyvoedingsproducent Danone heeft aangekondigd de komende jaren circa € 1 mrd te willen bezuinigen. Een reden is tegenvallende winst, die bijna de helft per aandeel lager uit gaat vallen. Het is niet duidelijk wat dit betekent voor de productielocaties van Nutricia in Nederland. Vermoedelijk zal er efficiënter gewerkt moeten worden. De bezuinigingen betreffen ook de marketing. Danone bouw momenteel in het Brabantse Cuijk (dichtbij Nijmegen) aan een nieuwe fabriek voor babymelkpoeder. 

Uitbreiding Aviko

Aviko, de tweede aardappelverwerker van Europa, gaat € 200 mln investeren in bestaande en nieuwe fabrieken, dat meldt het FD. Alle vestigingen zitten ‘vol’ en het bedrijf heeft extra capaciteit nodig. Aviko verwacht dat de internationale vraag naar frites en andere aardappelproducten aanhoudt. Dit jaar steekt de coöperatie € 70 mln in uitbreiding en verbetering van fabrieken van Aviko, de komende paar jaar loopt dat bedrag op tot € 200 mln. Aviko heeft vijf aardappelfabrieken in Nederland en zeven in het buitenland, waarvan twee in China. Op jaarbasis gaan er 1,6 miljoen ton aardappelen door. Bij moederbedrijf Cosun is genoeg geld in kas voor de benodigde investeringen.