Nieuws

Digital Food Processing

Op de Wageningse campus is het initiatief Digital Food Processing Initiative (DFPI) gelanceerd. Deze stuurgroep is een samenwerking tussen Wageningen University & Research (WUR), TNO, AMSYSTEMS Center en Technische Universiteit Eindhoven.

Digital Food Processing Initiative
De stuurgroep focust zich op vijf innovatierichtingen: duurzaamheid, gepersonaliseerd voedsel, on demand voedselproductie, nieuwe vormen en smaken en nieuwe sociale ervaringen. De ambitie van DFPI is om wereldwijd het consortium voor digitale aangestuurde voedselproductie te worden. “De gecombineerde expertise van food en digitale technologie is uniek, en juist daarmee helpen we bedrijven grote stappen vooruit,” zegt Pieter Debrauwer, research manager bij TNO/AMSYSTEMS Center, en lid van de stuurgroep DFPI.

3D Food Printing Experience
Via een demonstratie van 3D-food printing en presentaties over succesvolle toepassingen van digitale technieken in de voedingsmiddelenindustrie worden belangstellenden geïnformeerd. “We geven bedrijven inzicht in de mogelijkheden en helpen hen met kennis van food en high tech systemen. Zo kunnen ze snel de vertaalslag maken van idee naar markt,” aldus Ben Langelaan, research manager Food Technology in Wageningen en lid van de stuurgroep DFPI.                              
Innovatief productieproces
3D-food printing is een innovatief productieproces. Een volledig 3D-object wordt laag voor laag opgebouwd, op basis van een 3D-computerontwerp en zonder gebruik te maken van mallen of tussenstappen. 3D-printing werd in eerste instantie gebruikt in de verwerkingsindustrie, met materialen zoals metalen en kunststoffen. In de afgelopen jaren is het volgens de WUR echter mogelijk geworden veel meer materialen te gebruiken, waardoor er veel meer toepassingen zijn ontstaan.
Bron : VMT