Nieuws

Insectenkweker investeert 'tientallen miljoenen' in voer uit larven

De Nederlandse insectenkweker Protix Biosystems gaat in Bergen op Zoom 'tientallen miljoenen' investeren in een nieuwe fabriek, zo meldt directeur Kees Aarts. In de nieuwe fabriek in Bergen op Zoom wil het in Dongen gevestigde Protix hoogwaardige eiwitten maken van insecten voor vis- en veevoeder. Protix verwacht in Bergen op Zoom circa 80 à 100 werknemers in dienst te nemen, aldus Aarts. De fabriek van Protix in Dongen telt al 45 werknemers. Protix ziet een grote markt in het kweken van insecten als alternatief voor eiwitten uit soja en vis. Dat kan overbevissing en boskap tegengaan. Zo speelt het bedrijf in op de groeiende vraag van voedingsbedrijven en consumenten naar duurzame producten. Het Dongense bedrijf produceert eiwitmeel als vervanging voor onder meer vismeel uit kleine vissen, waarmee zalm wordt gevoed.

De zwarte soldaatvlieg
Protix legt zich toe op de kweek van larven van de zwarte soldaatvlieg, een insect waarvan de larven veel voedsel opslaan. Als vlieg eet het insect immers niet meer, waardoor het als larve grote voedselreserves moet hebben. Het voedsel voor de larven komt uit restproducten van de groente- en fruitsector. De larven kunnen worden verwerkt tot eiwitpoeder en insectenolie. Aanvankelijk mikte Protix op een vestiging in Den Bosch, maar de beoogde grond bleek bij nader inzien als bestemming woningbouw te hebben. 'Dat hadden we te laat in de gaten', aldus Aarts. Hij richtte Protix negen jaar geleden op samen met een McKinsey & Company-collega.

€45 mln aan groeigeld
Protix slaat nogal zijn vleugels uit. Vorig jaar juni werd al bekend dat Protix €45 mln aan groeigeld krijgt van een groep investeerders waaronder investeringsmaatschappij Aqua-Spark, Rabobank en de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij. Aqua-Spark richt zich als geldschieter op duurzame aquacultuur. Protix wil er ook zijn onderzoeksactiviteiten mee uitbreiden. Onlangs werd bekend dat het bedrijf gaat samenwerken met het fokbedrijf Hendrix Genetics uit Boxmeer, specialist in kalkoenen, pluimvee, varkens en aquacultuur. Protix wil met Hendrix een programma opzetten waarmee de genetische kwaliteiten van de zwarte soldaatvlieg, de sprinkhaan en de meelworm op termijn kunnen worden verbeterd.