Nieuwsbrief april 2017

Nieuwsbrief: april 2017

Bedrijfsbezoek "Op weg naar Operational Excellence in onderhoud" bij babyvoeding fabriek Nestle te Nunspeet

In maart organiseerde de PAVO samen met Pontifexx haar 4e TD ronde tafel bijeenkomst over het onderwerp: Op weg naar operational excellence in onderhoud.

Dit keer waren we te gast bij de babyvoeding fabriek Nestle te Nunspeet.

Het doel was om deze morgen een paar stappen te zetten van visie naar praktische handvaten.

De bijeenkomst was overtekend dus hebben we een aantal deelnemers teleur moeten stellen.

Arjan ten Have van de firma Pontifexx heeft een inleiding gehouden aan de hand van zijn ervaringen die hij heeft opgedaan tijdens het ontwikkelen van onderhoudsorganisaties voor vele verschillende bedrijven. Het S-curve model stond deze morgen centraal. Deze geeft inzicht waar men staat en richting aan verbeteringen waar een organisatie op dat moment behoefte heeft.

Jaap seffinga van Nestle heeft op een hele open manier de weg laten zien die Nestle inmiddels heeft afgelegd en welke zij nog af willen gaan leggen op het gebied van onderhoud. Jaaps moto is dat maintance foundation de basis vormt en zelfs al in de engineeringsfase moet worden opgezet. Hij heeft toegelicht hoe hierbinnen asset structuur, break down analyse, werkorder beheer, maintenance team en het technisch magazijn samen grijpen.

De meeste bedrijven die aanwezig waren bevinden zich in fase 2 en 3 wat wil zeggen dat er veel te leren en te verbeteren valt. Adhv een aantal stellingen zijn we in 2 groepen over de praktische vervolgstappen voor fase 2 en 3 gediscussieerd.

Zoals bedoelt voor een ronde tafel werd er tijdens de sessies stevig gediscussieerd tussen de deelnemers over ambities, ervaringen en lessons learned.

Aansluitend heeft Jaap met collega’s ons een rondleiding gegeven binnen het TD domein van Nestle. Op een open wijze heeft iedereen hier een stukje toetsing met de praktijk kunnen ervaren. Na een bijzonder goede lunch aangeboden door Nestle keren iedereen net na de middag tevreden huiswaarts.

Voor meer informatie? Klik hier

 

Bedrijfsbezoek "Je bedrijf CO2 neutraal, kan dat?" bij Mars Food Europe (MFE)

Op 5 april j.l. was de PAVO te gast bij Mars Food Europe (MFE) op de locatie Oud Beijerland, waar bekende merken als o.a. Uncle Ben’s en Suziwan worden geproduceerd. Het thema van dit bedrijfsbezoek ging over hoe MFE omgaat met CO2 reductie. Het maximale aantal deelnemers was gelimiteerd op 20 en dit aantal was een week na inschrijving al bereikt.

Na een korte presentatie over de historie en de actuele stand van zaken omtrent MFE werd de aanpak van het CO2 reductie-programma uitgelegd. Hierbij werd niet alleen naar de fabriek gekeken maar naar de hele keten. Vanuit MFE zijn er verschillende programma’s ontwikkeld om bijvoorbeeld de boeren te begeleiden bij de teelt van diverse producten om waterverspilling tegen te gaan. En zijn er acties gerealiseerd om het transport tussen de verschillende ketens zo efficient mogelijk te laten verlopen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de beladingsgraad van vrachtwagens en het reduceren van gewicht van de verpakkingsmaterialen. MFE (Oud Beijerland) is sinds begin 2000 al actief bezig met CO2 reductie. Dit resulteert in een jaarlijkse CO2 reductie van ca 3%. Alle quick wins m.b.t. gas, elektra en persluchtbesparingen zijn ondertussen wel gerealiseerd en MFE staat nu voor de nieuwe uitdaging om processen dermate te vernieuwen cq te innoveren om de volgende stappen m.b.t. CO2 reductie te gaan realiseren.

Voor meer informatie? Klik hier

Dennis van der Kroon is de nieuwe voorzitter van de Stichting PAVO.

Per 1 januari is Dennis van de Kroon, directeur van Van der Kroon Food Products B.V. uit Bergen op Zoom voorzitter van de Stichting PAVO. Van der Kroon Products B.V.  is een innovatief familiebedrijf met een zeer breed assortiment in tafelzuren. Al generaties lang maakt de familie Van der Kroon hoogwaardige kwaliteitsproducten. Augurken, olijven, komkommers, paprika’s, zilveruitjes en andere landverse groenten zijn tot frisse tafelzuren verwerkt. Dennis is al een aantal jaren lid van het bestuur en is unaniem door het hele bestuur gekozen als nieuwe voorzitter. Hij heeft  veel ervaring in de productieprocessen binnen zijn bedrijf. Ervaring die voor de PAVO heel belangrijk is. 

De vorige voorzitter Leo Berghout heeft om privé- omstandigheden besloten om afscheid te nemen van het PAVO bestuur. De stichting PAVO bedankt hem voor zijn jarenlange goede bijdragen aan de PAVO bijeenkomsten.

 

Innovatieprogramma rond zeewier

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken heeft op 12 april op Scheveningen het startschot gegeven voor het innovatieprogramma ‘Seaweed for Food and Feed’. Hiermee wordt de komende jaren geïnvesteerd in duurzame teelt van zeewier en het geschikt maken van zeewier voor humane consumptie en diervoeder als plantaardige eiwitbron. Vanuit de Voedselagenda van het kabinet is de komende vier jaar in totaal 5 miljoen euro beschikbaar voor de ontwikkeling van een duurzame zeewiersector in Nederland. 

apr2017 2seaweed cupcakes

Het zeewier-programma sluit aan bij de inzet van het kabinet om de beschikbaarheid en aantrekkelijkheid van plantaardige producten, zoals zeewier, te verhogen. Staatssecretaris Van Dam gaf het startschot tijdens het oogstfeest ‘Buitengewoon Zeewier’ van de Stichting Noordzeeboerderij die vorig jaar een zeewier-proefboerderij voor de kust van Scheveningen te water heeft gelaten. Tijdens het feest werd de eerste oogst door de staatssecretaris aan land gebracht. Samen met Mark Kulsdom van The Dutch Weed burger verwerkte Van Dam het zeewier vervolgens tot het nieuwe voedselproduct ‘Seawharma’. Van Dam: “Zeewier is de groente van de toekomst: duurzaam en gezond. Veel mensen weten nog niet dat zeewier niet alleen lekker is maar ook makkelijk kan worden bereid. Met het innovatieprogramma zetten we in op nieuwe voedselproducten die duurzaam worden geproduceerd en die aantrekkelijk zijn voor een breed publiek.”

PAVO bijeenkomsten in 2017.

Op de website van de PAVO vindt u de planning en de voorlopige onderwerpen van de bijeenkomsten die de PAVO in 2017 wil gaan organiseren. 
Indien u voor deze onderwerpen belangstelling kunt u dat al kenbaar maken door een mail te sturen naar info@stichtingpavo.nl . U krijgt dan als een van de eerste informatie over datum, locatie en programma.

Wilt u PAVO-lid worden? 

U of uw bedrijf kunt ook lid worden van de PAVO à €550,- excl. BTW per jaar en dan is deelname voor u en uw collega’s kosteloos. Informatie aanvragen over het lidmaatschap van de PAVO is mogelijk door het sturen van een email naar info@stichtingpavo.nl. Aanmelden kan ook direct op www.stichtingpavo.nl.

haarlijn

Volg ons!
 

linkedin   twitter

Contact
 

Vensestraat 70
6599 AR Ven-Zelderheide
Tel: 06-28939825
E-mail: info@stichtingpavo.nl
Website: www.stichtingpavo.nl



 

 
PAVO zorgt voor praktische Kennisuitwisseling.
Ons doel is het bevorderen van de uitwisseling van practische toepasbare kennis en informatie
in de voedingsmiddelenindustrie.




Logo Pavo 72dpi CMYK

 

 

 

 

Powered by AcyMailing